E-Residency Nedir, Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-Residency Nedir, Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılır?

Online pazarda Avrupa Birliği şirketi kurabilmenize olanak tanıyan E-Residency sistemi, Türkiye pazarından dışarı açılmak isteyen yurt dışı odaklı girişimcilerin dikkatini çeken bir uygulamadır. “E-Residency nedir, ne işe yarar, başvuru işlemleri nasıl yapılır?” gibi sorular ve çok daha fazlası için işte detaylar…

E-Residency Nedir?

Türkçe karşılığı e-vatandaşlık olan E-Residency, Estonya tarafından 2014 yılında hayata geçirilmiştir. Girişimciler için oldukça avantajlı olan bu uygulama, AB vatandaşı olmayan ama kendine AB pazarında yer bulmayı amaçlayan girişimciler için geliştirilmiş bir uygulamadır. Peki, bu nasıl yapılıyor ve E-Residency ne işe yarıyor?

E-Residency Ne İşe Yarar?

Gerekli koşulları sağlayan herkes internet üzerinden E-Residency başvurusu yaparak, kendine bir dijital kimlik edinebilir. Bu kimlik sayesinde dijital vatandaşlık elde eden girişimciler AB standartlarında online bir şirket kurarak pazar alanını dünyaya açabilme imkanına sahip oluyorlar. Kısaca E-Residency ile girişimciler, AB pazarında legal bir şirket kurarak, dünyanın her yerinde online iş kurma ve onu işletme serbestliğine sahip olabilmektedir.

NOT: Dijital vatandaşlık sistemi fiili olarak Estonya vatandaşlığını ya da oturma izni haklarını kapsamaz!

E-Residency Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-Residency sisteminde her şey online olarak yapılıyor. Yani öncelikle bir E-Resident olmanız gerek. Bunun için yapılması gereken şeyse E-resident.gov.ee sitesine giriş sağlayarak formu doldurabilirsiniz. Ardından sizden istenilen aşağıdaki belgeleri sisteme yüklemeniz gerekmektedir.

  • Pasaportunuzun ilgili sayfalarının birer kopyası
  • Dijital biyometrik fotoğraf
  • Açmak istediğiniz şirket için niyetinizi anlatan bir mektup

Evraklarınız sisteme yüklendikten sonra Estonya Emniyeti ve Sınır Koruma Müdürlüğü, başvurunuz için adli sicil kaydınızı inceliyor. Bu incelemenin süresi ise ortalama 2 ile 4 gün arasında sonuçlanıyor.

Başvurunuz onaylandığında dijital kimliğinizin oluşturulması için Ankara’da bulunan başkonsolosluğa kimlik ibrazı yapılarak, parmak iziniz veriliyor. Bu işlemlerin ardından dijital kimliğiniz programa yükleniyor.

Tüm başvuru süreci onay işlemleri ortalama 1 ya da 2 ay içerisinde sonuçlanır.

E-Residency Avantajları ve Dezavantajları

E-Residency sisteminin pek çok avantajı bulunuyor, ama tabii bu dezavantajları olmadığı anlamına gelmiyor. İşte sırasıyla sistemin avantajları ve dezavantajları:

Avantajlar;

  • AB pazarında şirket kurmak,
  • AB bankacılık ve uluslararası ödeme hizmeti sunucularına kolay erişim sağlayabilmek,
  • AB pazarında olmanın getirdiği hukuki avantajlardan yararlanabilmek,
  • Güvenli bir ticaret ortamında bulunmak,
  • Dijital kimliğin Kamu hizmetlerinde kullanılabilmesi (vergi beyanında bulunabilme, ticari banka hesaplarını açtırma, kredi kartı talebi oluşturma, e-bankacılık işlemlerinin yapılması, uluslararası ödeme alabilme gibi pek çok işlem dijital kimlik sayesinde kolayca halledebilebilir.)

Dezavantajlar;

  • AB düzenlemelerine hakimiyet ve uyum
  • Şirketinizin müşterilerden kazandığı paraları banka hesabınız alırken vergi ödemezsiniz, ama şirket hesabınız üzerinden kendinize ya da şirket ortaklarınıza kar payı ödemesi yapacağınız zaman vergi ödemek durumunda kalırsınız. Bu uygulama E-Residency yönteminde kimileri için avantaj olabilirken, kimileri için de dezavantajdır.

E-Residency nedir, ne işe yarar, başvuruları nasıl yapılır, avantajları ve dezavantajları nelerdir, artık biliyorsunuz. Şirket kurmaya ve girişimciliğe dair tüm yazılarımızı inceleyebilmek için de “Girişimcilik” kategorimize göz atabilirsiniz.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.