Yurt Dışı Hizmet Faturası Muhasebe Kaydı

Yurt dışı hizmet faturası

Kobilgi

Yurt Dışı Hizmet Faturası Muhasebe Kaydı Nedir ?

Kobilerin Bilgi Platformu

Şirketiniz için Vergi Tasarruf Rehberine aşağıdaki bağlantıdan ücretsiz ulaşabilirsiniz.


Hemen İndir

yurtdışı hizmet faturası
yurtdışı hizmet faturası

Bu yazımızda yurt dışından alınan hizmetlerin vergisel boyutu üzerinde duracağız. Tabii alınan hizmet kapsamını biraz daraltıp, konuyu reklam ya abonelik hizmetleri üzerinden ele alarak. Öyleyse vakit kaybetmeden konumuza giriş yapalım.

Firmalar zamanla kendi menfaatleri için yurt içinden ya da yurt dışında bulunan firmalardan hizmet veya mal desteği alabilirler. Eğer ki alınan şey ürün ise konunun vergisel boyutu gümrükte KDV ödenerek kolay bir şekilde halledilebiliyor. Gümrük beyannamesi kayıtlara alınıp, ödeme işlemi gümrüğe gelen fatura kadar yapılarak hesap kapatılabilmektedir. Fakat yurt dışından hizmet alınması durumunda (danışmanlık, know how, yazılım) iş biraz karmaşıklaşıyor. Çünkü hizmetin çeşidi ve hangi ülkeden alındığı önem arz eden konular arasında. Haydi, beraber yurt dışından alınan bir hizmetin vergisel boyutunu incelemeye başlayalım.

İskontolu Akaryakıt Fırsatlarını Kaçırma

KDV Yönünden 

Google, Amazon, Facebook, MailChimp gibi firmalardan alınan hizmetleri Türkiye’de kullandığınız  için mutlaka KDV’ye tabi olur. Hizmeti veren firmalar Türkiye’de bulunmadığı için hizmeti alan firmaya KDV’li fatura kesemezler. Bu nedenle de hizmeti alan firmalar mevzuat gereği KDV’yi kendileri hesaplar. Hizmet alan firmaya kesilen faturanın %18’i sanki KDV ödenmiş gibi KDV beyannamesinde indirim konusu yapılacaktır. Aynı tutardaki KDV’yi karşı firma almış gibi devlete beyan edecektir. Hizmeti veren taraf Türkiye’de bulunmadığı için onların yerine hizmeti alan şirket ise bu KDV’yi devlete ödemek durumunda. Bu süreçte karşı taraf adına verilen KDV beyannamesi, KDV2 beyannamesi olarak isimlendirilir.

Bu işlemin nakit çıkışına etkisi ise şu şekildedir;

  • Yurt dışından hizmeti alan işletme KDV ödeyen bir işletme ise bir etkisi bulunmaz, ayrıca bunun haricinde ek nakit çıkışına da sebep olmayacaktır. KDV2 beyannamesi ile ödenecek olan KDV’yi KDV1 beyannamesinde indirim yapacak ve daha az miktarda KDV ödeyecektir.
  • Yurt dışından hizmeti alan firmada devreden KDV var ise devreden KDV bitinceye kadar finansman yükü olur. KDV2 tutarı ile ödenecek olan tutarı o ay ödeyecek fakat KDV1 beyannamesinde devir KDV olduğu için devir KDV artar.

Stopaj Yönünden

Google, Amazon, Facebook, MailChimp gibi firmalardan alınan hizmetler ticari bir gelir olarak kabul edildiği için stopaj alınmayabilir. Alınan hizmetler özellikle ihtira, telif, işletme ticaret unvanı, danışmanlık gibi konuları kapsıyorsa mali müşavirinizi bilgilendirmeniz sizin için faydalı olacaktır. Stopajın hesaplanıp hesaplanmayacağı, hangi oranda hesaplanacağı, ödeme işlemini gerçekleştireceğiniz firmanın hangi ülkede olduğuna göre değişiklik gösterir. Yurt dışından hizmet aldığınız firmalarda dikkat etmeniz gereken diğer konuları ise şu şekilde listeleyebiliriz;

  • Yurt dışından hizmet aldığınız firmaya ödeme işlemini kredi kartı ile yapıyor olsanız bile mutlaka fatura almalısınız.
  • Aldığınız faturayı mümkünse şirketiniz adına almanız sizin için daha faydalı olacaktır. Adınıza yazılan faturaların gider gösterilmesi konusunda problem yaşayabilirsiniz.
  • Harcama öncesinde veya fatura kestirdiğiniz zaman içerisinde mutlaka mali müşavirinizi bilgilendirin.
  • Kesilen faturaların ilgili olan ay içerisinde kayıt içerisine girmesi gerekir. Bu faturayı ay geçtikten sonra mali müşavirinize vermeniz durumunda ilgili olan ay için verilen beyannamelerin tekrar düzeltilmesi gerekir. Eğer ki o aya ait konuyla alakalı fatura bedeli 5000 TL’nin üzerindeyse Ba formları da düzenlenmesi gerekmektedir.
  • Yurt dışından alınan hizmet kapsamında yurt dışına yapılan ödeme işleminin muhasebeleştirilmesi genellikle ödemenin gerçekleştirildiği Merkez Bankası alış kurundan yapılmaktadır.
  • Hesaplanacak olan KDV miktarı yurt dışına yapılan ödeme üzerinden hesaplanmaktadır. Yurt dışından alınan hizmet için şirketin tabi olduğu mevzuata göre KDV hesaplanmış olabilir. Faturada gösterilen KDV, Türkiye’de indirim konusu yapılamayacağı için fatura bulunan tutar üzerinden %18 KDV2 hesaplanmaktadır.

Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşması ve Stopaj Konusu

Aldığınız hizmet isterseniz yurt dışından isterseniz de yurt içinden olsun her halükarda aşağıda bulunan kriterleri dikkate almanız gerekmektedir;

  • Hizmetin fiilen gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği,
  • Şirketinizin bu hizmete ihtiyacı olup olmadığı,
  • Hizmet veren firmanın fiyatının diğer firmalara oranla durumu,
  • Alınan hizmetin gelirinize katkı sağlayıp sağlamadığı.

Yurt dışından gelen faturaları 2 ülke de vergilemek isteyeceği için ister istemez çift vergileme sistemi oluşmaktadır. Daha net bir şekilde açıklamak gerekirse Google Ads’in gelirini hem Amerika Birleşik Devletleri (mukim) hem de Türkiye (kaynak) vergilemek isteyecektir. Amerika Birleşik Devletleri bu geliri Kurumlar Vergisi ile vergilendirecek, Türkiye ise Google Ads’in Türkiye’de kurulu bir şirket olmaması nedeniyle stopaj yolu ile vergilendirecektir.

Çifte Vergiyi Önleme Anlaşması (ÇVÖA)

Uluslararası ticaret içerisinde şirketlerin aynı gelir üzerinden hem mukim ülkenin hem de kaynak ülkenin vergi almaması için ülkeler birbirleriyle anlaşırlar. İşte tam olarak bu anlaşmalara Çifte Vergiyi Önleme Anlaşması denmektedir. Gerçekleştirilen bu anlaşmalar sayesinde hangi ülkenin hangi gelir üzerinden ne kadar vergilendirme işlemi gerçekleştireceği belirlenmektedir. Türkiye ise toplamda 82 devlet ile bu anlaşmayı gerçekleştirmiştir. Bu anlaşmalarda vergi oranları ve özel şartlar da değişiyor. Çifte Vergiyi Önleme Anlaşması’nda gelir grupları ve başlıklar şu şekildedir;

  • Ticari kazançlar
  • Gayrimenkul varlıklardan elde edilen gelirler
  • Temettü gelirleri
  • Faiz gelirleri
  • Gayrimaddi hak bedelleri
  • Uluslararası taşımacılık kazançları
  • Değer artış kazançları
  • Ücret gelirleri
  • Serbest meslek gelirlerinden elde edilen gelirler
  • Şirket yönetim kurulu üyelerinin elde ettikleri gelirler
  • Öğretmen ve öğrencilerin elde ettikleri gelirler
  • Emekli maaşları
  • Diğer gelirler şeklinde düzenlenmektedir.

Stopaj

Yurt dışında bir firmadan kesilen faturanın stopaja tabi olup olmadığı, eğer ki stopaj varsa oranının ne olması gerektiğini öğrenmek için Çifte Vergiyi Önleme Anlaşması’na (ÇVÖA) bakılması gerekmektedir. Bu anlaşmalarda vergi oranının ne olacağı ve gelirin türü net bir şekilde ifade edilmiştir. Yani stopaj Çifte Vergiyi Önleme Anlaşması’na göre hesaplanır. Eğer ki iki ülke arasında Çifte Vergiyi Önleme Anlaşması yoksa o zaman ise stopaj konusu Türk Vergi Kanunları’na göre hesaplanmalıdır.

Ödenmiş Sermaye Nedir ? Nasıl Hesaplanır ?

Ödenmiş Sermaye Nedir ? Nasıl Hesaplanır ?

 

Vergi Avantajı Konusunda Vergi Uzmanları Neler Söyledi ?

 

Devlet Teşvikli Vergi Avantajları Nelerdir ?

 

yurtdışı hizmet faturası
yurtdışı hizmet faturası

Ticaret Şirketleri Nelerdir ?

 

Beyanname çeşitleri nelerdir?
Beyanname çeşitleri nelerdir?

Beyanname Çeşitleri Nelerdir ?

 

Yemek Kartında Vergi Avantajı Nedir ? Nasıl Hesaplanır ?

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.