SOCAR, ülkemize 1,8 milyar dolar yatırım yapacak

Ülkemiz ile kardeş ülke Azerbaycan ve Azeri şirketlerinin yatırımları gün geçtikçe artıyor. En önemli yatırımın TANAP olduğu ifade edilirken SOCAR – BP ortaklığıyla ülkemizde petrokimya alanında yatırım yapmaya hazırlanıyor.

SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, BP ile yaptıkları protokolle petrokimya sektöründe yatırım yapmaya hazırlandıklarını söyledi.

Yatırımın değeri 1,8 milyar dolar

Aliyev, “Yaklaşık 1,8 milyar dolarlık yapacağımız yatırım da diğer projelerimiz gibi çok önemli. Faaliyete başladığında Türkiye’nin 1 milyon tonluk saf tereftalik asit (PTA) ithalatını sıfırlayacak. Yeni tesisi 2023’te devreye almayı hedefliyoruz.” dedi.

Aliyev iki ülke arasında geçmişten gelen kardeşlik bağının olduğundan dolayı ekonomi de işbirliği yapıldığını söyledi. SOCAR olarak 2008’den bu yana Türkiye’ye yatırım yaptıklarını, özellikle petrokimya ile rafiraj alanlarına odaklandıklarını söyledi.

En büyük örnek TANAP

Azerbaycan ile yapılan anlaşmaların en önemlisinin TANAP olduğunu ifade eden Aliyev, “TANAP yoluyla Türkiye’ye 1 Nisan itibarıyla yaklaşık 1,5 milyar metreküp gaz taşındı. 15 Nisan itibarıyla da boru hattının ikinci fazında da son aşamaya gelinerek test amaçlı gaz verilmeye başlandı. Projenin gaz taşıma kapasitesi ek yatırımlarla önce 24 milyar metreküpe ardından 31 metreküpe çıkarılabilecek. Bundan sonra da BOTAŞ ile iş birliği yapabileceğimiz imkanları değerlendiriyoruz.” dedi.

Türkiye ile koordineli çalışıyoruz

Türkiye’nin İran yaptırımlarındaki muafiyetinin biteceği vurgusunu yapan Aliyev, “TANAP’ın ekonomik iş birliğinin yanı sıra Türkiye’nin enerji arz güvenliğine katkıda bulunması açısından çok önemli bir yeri var. Türkiye’nin, hem dünyada yaşanan gelişmeler hem de kendi politikaları doğrultusunda gereken önlemleri aldığına inanıyoruz. Bize herhangi bir durumda ihtiyaç olduğunda, her zaman Türkiye ile birlikte çalışıyoruz.” diye konuştu.

Start 2019 sonu ya da 2020 başında olacak

SOCAR – BP ortaklığıyla yapılacak petrokimya yatırım startının 2019 sonu ya da 2020 başında başlayacağını söyleyen Aliyev, “Proje başladığında Türkiye’nin 1 milyon tonluk saf tereftalik asit (PTA) ithalatını sıfırlayacak. Pareksilen (PX) ürünlerinde ithal ettiğimiz 800 bin tonluk ürün, Türkiye’de üretilmeye başlayacak. Yeni tesisi 2023’te devreye almayı hedefliyoruz. Tesisin SOCAR’ın diğer tesislerinden elde edilen ham madde ve altyapı kaynaklarına çok yakın konumlanacak olması, rekabet bakımından büyük avantaj sağlayacak. Aliağa’da inşa edilmiş büyük rafineri ve petrokimya tesisleriyle kardeş iki ülke olan Türkiye ve Azerbaycan’ın ekonomilerine katkı sağlamaya ve Türkiye’nin enerji sektöründe global oyuncular arasında güçlü bir konuma gelmesi için yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Petkim, Türkiye’nin tek entegre petrokimya tesisi ve pazarın ancak % 20’sini karşılayabiliyor. Bu payı artırmak için önümüzde çok önemli bir fırsat var. Bu nedenle yatırımlarımızda aslan payını petrokimya ve rafinaj oluşturuyor.” dedi.

Yılsonu petrol fiyatları artabilir

SOCAR’ın petrol fiyatını 2019 yılında 60 dolar şeklinde belirtirken ülkemiz ve dünyadaki petrol fiyatları ile ilgili görüşte bulunan Aliyev, “Yıl boyunca fiyatların dalgalı bir seyir izlemesini ve yılsonunda hafif yükselmesini bekliyoruz. Petrol fiyatlarının artması, bizim karlılığımızı pozitif etkiliyor. Bunun yanında entegre bir global petrol ve gaz oyuncusu olarak daha kötü senaryolar ve aşağı yönlü riskler için hazır olduğumuzu söylemeliyim.” şeklinde konuştu.

KAYNAK: Kobilgi Haber

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.