Patent Nasıl Alınır?

Patent Nasıl Alınır

Bir fikriniz ya da bir buluşunuz var ve bunu nasıl belgeleyeceğinizi ya da haklarınızı nasıl koruma altına alacağınızı bilmiyorsunuz. Öyleyse, doğru yerdesiniz. Bu içeriğimizde fikrinizi ya da buluşunuzu koruma kapsamına almaya yardımcı olacak patent konusunu ele alacağız. İşte, “Patent nedir, patent başvurusu nereye yapılır ve patent nasıl alınır?” gibi konular üzerinde duracağımız yazımızın detayları:

Patent Nedir?

Patent, bir buluşun korumaya alınması ve ilgili haklarının korunması için fikir sahibine verilen belgenin adıdır. Buluş sahibi ürününü, buluşunu ya da fikrini patentle tescillediğinde, üretme, satma ve kullanma haklarına sahip olarak patent hakkı almış olur.

Patent Almak İçin Ne Yapmalısınız?

Teknik geliştirmeler içeren çalışmalar için noter üzerinden tescil işlemi yaptırmak çok fazla uygulanan ama doğru olmayan bir metoddur. Buluşların noter ile koruma altına alınması, noter evrakları ile bir hakta bulunulması mümkün değildir. Buluşun koruma altına alınabilmesi için patent alınması zorunludur. İcat hakkında hukuki olarak hak iddia edebilmek ve icat sahibinden izinsiz gerçekleştirilecek kullanımları durdurabilmek için patent belgesi alınmalıdır. Ayrıca patent belgesi ile buluşun yeniliğini de garantiye alacağınız için önceden başkası tarafından yapılmadığını da kanıtlayabilme şansına sahip olursunuz. Patent başvurusu içerisinde icat yeniliği, basamağı ve sanayiye uygulanır olup olmadığı resmi otoriteler aracılığıyla incelenir. Ardından ise icat bu özelliklere uygun ise patent verilir.

Patent Başvurusu Nereye Yapılır?

Gerçekleştirilen teknik geliştirme için patent başvurusu, koruma istenen ülkenin resmi otoritesine yapılır. Bu işlemi Türkiye için yapmayı düşünüyorsanız resmi otorite Türkiye’de Türk Patent Enstitüsü olarak geçmektedir.

Patent Başvurusu Nasıl Yapılır?

Patent başvurusu yapabilmek için buluşu Türk Patent Enstitüsü’ne anlatan tarifname ve gerekli olan istemlerin hazırlanıp resmi otoriteye başvuru yapılması gerekmektedir. Eğer ki icadın başvurusunu yurt dışında gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız başvuru için yurt dışı resmi otoritesine başvurmanız gerekmektedir. 

buluşun tescillenebilmesi için yapılması gereken en önemli şeylerden birisi de hazırlanan tarifnamenin ve buluşun resminin otoriteye en iyi şekilde aktarıyor olmasıdır. O nedenle icadın koruma kapsamını belirleyen şeylerin ön plana çıkarılarak profesyonel bir şekilde hazırlanması önem arz eder. İcadı karşı tarafa en doğru şekilde aktarabilmek için tarifnamenin ve istemlerin profesyonel bir vekil ile hazırlanması ve patent başvurusunu icadı bulan kişi yerine profesyonel bir vekilin yapılması önerilir. Çünkü buluş sahibinin yapabileceği çok basit hatalar yüzünden patent belgesini alamama gibi durumlarla karşı karşıya gelinebilir. İşte tam olarak bunun yaşanmaması adına profesyonel bir vekil ile ilerlenmesi en doğru adım olmaktadır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.