Mali Müşavir Nedir, Ne İş Yapar?

Mali Müşavir Nedir, Ne İş Yapar?

Firmaların finansal işlerinde büyük bir öneme sahip olan mali müşavirler hakkında bilmek istediğiniz her şeyi yazımızda bulabilirsiniz. İşte “Mali müşavir kimdir, ne iş yapar ya da nasıl mali müşavir olunur?” gibi soruların yanıtlarını bulabileceğiniz yazımızın detayları:

Mali Müşavir Nedir?

Mali müşavirlik, devlet tarafından yetkilendirilmiş, muhasebe defteri tutma, beyannameleri hazırlama ve verme ya da muhasebe sistemlerini geliştirme gibi birçok görev alanını kapsayan meslek grubunu ifade eder.

Mali Müşavir Kimdir?

Mali müşavir, bir firmanın varlığını, borçlarını ve de sermayelerini tutan, bu hesapların muhasebe girişlerini yapan, düzenleyen ve kontrol eden görevliye verilen isimdir. Mali müşavirler mesleklerini, 3568 sayılı Mali Müşavirlik Kanunu hükmüne göre yaparlar.

Bu hataları yapmazsanız siz de yemek kartı ile 9.000 tl ye kadar kazanç sağlayabilirsiniz.

 

sanal pos nedir
sanal pos nedir

Yemek kartı kullanılarak 9.000tl ye kadar kazanç sağlayabileceğini biliyor  muydunuz ?  Daha detaylı bilgi için linke tıkla…


Buraya tıkla

Mali Müşavir Ne İş Yapar, görevleri nelerdir?

Mali müşavirin görevleri kapsamında yaptığı en temel iş muhasebe işleridir. Hesap yönetimi ve denetimi ile şirketler için mali danışmanlık sağlamanın yanı sıra mali müşavirlerin kişi, kurum ya da kuruluşlar için üstlendiği pek çok iş tanımı bulunur. İşte “mali müşavir ne iş yapar?” sorusunun yanıtları:

  • Kişi, kurum ya da kuruluşları gelir gider hesap işlemlerini muhasebe defterinde tutmak
  • Vergi planlamalarını ve vergi iadelerini hazırlamak
  • Vergi beyannameleri düzenlemek, hazırlamak ve dijital platformda onaylayarak tahakkuk fişi almak
  • Bordro yönetimini yani hazırlanması ve gönderilmesi süreçlerini gerçekleştirmek
  • Yeni firmalar için muhasebe sistemlerini kurmak ve geliştirmek
  • Kanuna ve yönetmeliklere uygun olan mali kayıtlar oluşturmak
  • İş analizi yapmak
  • Gelir gider faturalarının muhasebe programlarına işlenmesini sağlamak
  • Ay sonu mutabakat işlemlerini yapmak
  • Şirket bilançosu ve gelir tablosu gibi mali raporları düzenlemek
  • Finansal bilgileri gizli tutmak ve finansal güvenliği sağlamak
  • İşe giriş, işten çıkış ya da aylık hizmet bildirgesi gibi SGK ile ilgili olan işlemleri yapmak, evrakları hazırlamak ve dijital platformda onaylamak
  • Faiz ve ceza işlemlerinde ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkları çözmek
  • Şirket adres değişikliği işlemlerini yapmak

Mali Müşavir Nasıl Olunur?

Mali müşavir olmak için öncelikle ilgili bölümlerden en az lisans derecesinde mezun olmanız gerekmektedir. Bu bölümler iktisadi ve idari bilimler fakültesi kapsamında; muhasebe, işletme, iktisat, maliye, hukuk, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimlerdir. Peki, ilgili bölümden mezun olduktan sonra nasıl mali müşavir olunur? İşte yerine getirmeniz gereken şartların listesi:

  • İlgili bölümde lisans ya da yüksek lisans derecesinde üniversiteyi bitirdikten sonra mesleki yeterlilik sınavını kazanmak
  • Sınavı kazandıktan sonra bu alanda 3 yıl boyunca mali müşavir yanında staj yapmak (Yüksek lisans mezunları için yapılması gereken staj süresi 2 yıldır. Mali müşavirler için temel eğitim ve staj merkezi olan TESMER’e (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Temel Eğitim ve Staj Merkezi) göz atabilirsiniz. )
  • Stajın bitiminden sonra mali müşavirlik yapabilmek için yeterlilik sınavında başarılı olmak (Yeterlilik sınavında başarılı olan adaylar mali müşavirlik ruhsatı almaya hak kazanır.)

Yeterlilik sınavı sonrasında adaylar serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) olarak görevlerine başlayabilirler. Eğer yeminli mali müşavir (YMM) olmak istiyorsanız, serbest muhasebeci mali müşavirlik görevinizi 10 yıl yapmış olmanız gerekmektedir.

Mali müşavir Çalışma Alanları

Mali müşavir olmaya hak kazanan kişiler bağımsız çalışmak isterlerse kendi muhasebe ofislerini açabilirler. Bunun yanı sıra; bir kurum ya da kuruluşa bağlı olarak ya da denetim şirketleri bünyesinde bağımsız denetçi veya vergi denetiminden sorumlu olarak görev alabilirler. Eğer kendi muhasebe büronuzu açmak istiyorsanız bağlı olduğunuz odadan tescil belgesi alınması gerekmektedir.

NOT: Mali müşavirlik ruhsatı almaya hak kazanan kişiler bölgelerinde bulunan meslek odalarına ve tüm bölgelerdeki odaların bağlı olduğu TÜRMOB’a kayıtlı olarak görev yaparlar.

TÜRMOB Nedir?

TÜRMOB açılımı Türkiye Mali Müşavirler Odaları Birliği’dir. Merkezi Ankara’da bulunan TÜRMOB, mali müşavirlerin haklarını koruyan ve kendi içlerindeki düzeni sağlayan muhasebe odalarını tek bir çatı altında toplar.

Tüm serbest muhasebeci mali müşavirler (SMMM) ile yeminli mali müşavirler (YMM) kendi bölgelerindeki muhasebe odalarının ve TÜRMOB’un doğal üyesidir.

Mali müşavir kime nedir ve göre tanımları nelerdir, konusunu artık öğrendiniz. Şimdi, mali müşavirlerin çalışma alanını kapsayan genel muhasebe konusunda bilgi edinmek için ‘Genel Muhasebe Nedir?’; Muhasebe defter türlerini öğrenmek için ‘Muhasebe Defterleri Nelerdir?‘ ve muhasebe programlarına hızlı bir bakış atmak için de “Muhasebe Programı Nedir?” konularını kaleme aldığımız yazılarımıza göz atabilirsiniz.

 

Bu hataları yapmazsanız siz de yemek kartı ile 9.000 tl ye kadar kazanç sağlayabilirsiniz.

Yemek kartı kullanılarak 9.000tl ye kadar kazanç sağlayabileceğini biliyor  muydunuz ?  Daha detaylı bilgi için linke tıkla…


Daha Fazla Bilgi Al

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.