İşletme Giderleri

İşletme Giderleri

Kobilgi

İşletme Giderleri

Kobilerin Bilgi Platformu

Şirketiniz için Vergi Tasarruf Rehberine aşağıdaki bağlantıdan ücretsiz ulaşabilirsiniz.


Hemen İndir

Bu içeriğimizde size işletme giderleri hakkında bilgi vererek, sabit giderler nelerdir, genel giderler nelerdir gibi soruları yanıtlayacağız. İşte işletme giderleri hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar:

İşletme Açılış Giderleri

İşletmenin açılışı esnasında yapılan harcamalar mobilya, ofis kiralama, logo web tasarımı, tescil işlemleri, matbaa giderleri, klima, şirket kurma maliyeti ve depozito olarak karşımıza çıkıyor. İşletme açılış giderleri ve aylık sabit olan giderler bir araya geldiğinde aslında yıllık olarak ciddi bir külfetle karşı karşıya kalıyorsunuz. Peki, bu sabit olan giderler nelerdir? Şimdi biraz da onları ele almaya başlayalım.

Devlet Teşvikli Vergi Avantajlarından Hemen Yararlan

Sabit İşletme Giderleri Nelerdir?

Herhangi bir sektörde aktif olarak faaliyet gösteren işletmelerin aylık olarak sabit giderleri bulunur. Bir işletme açılmadan evvel kar-zarar tablosunu ortaya çıkarmak için mutlaka giderlerin tespit edilmesi gerekli ve maliyet hesaplaması yapılmalıdır. Bu yapılan işletmelerin aylık olarak kar-zarar tablosunu işletme sahibine sunacaktır.

Sabit işletme giderleri işletmelerdeki aylık üretim hacmine bağlı olarak değişmeyen, üretim işlemi gerçekleşse de gerçekleşmese de var olan giderlerdir. Sabit işletme giderlerine örnek vermek gerekirse vergiler, amortisman ve personel maaşları örnekleri verilebilir. İşletme sahiplerinin ödemeleri gereken aylık kalemleri ele almak gerekirse gider kalemleri şu şekildedir;

  • Personel maaşı
  • SGK ödemeleri
  • İş yerinin elektrik,su faturası
  • İş yerinin telefon faturası
  • Bina aidatı
  • Adsl internet
  • Klima veya doğalgaz giderleri
  • İşletmenin mutfak masrafları
  • Muhasebecinin masrafı
  • Ulaşım giderleri
  • Pazarlama giderleri
  • Temizlik masrafı
  • Kırtasiye masrafı
  • Yemek giderleri
  • Gelir vergisi
  • KDV

Daha Fazla Kaybetme !

Yemek kartı kullanmayan bir işetmenin zararı yılda 45.000₺ olarak hesaplandı.


Hemen Öğren

Amortisman

Amortisman giderleri üretimden bağımsız olarak ürünlerin aşınma ve yıpranma karşılığı olarak nakit çıkışı gerektirmeyen ama sabit giderler kalemi içerisinde en önemli olan giderlerdendir.

Vergi Ödemeleri

Aylık gider kalemleri içerisinde ödemekle yükümlü olunan konulardan bir tanesi de vergi ödemeleridir. SGK ve Bağkur ödemeleri aylık gider kalemlerinden bir tanesidir. Stopaj vergisi 3 ayda bir ödenmesi gereken vergilerden biriyken yine aynı şekilde geçici vergi de 3 ayda bir ödenen vergilerden birisidir. KDV ise satılan ürünlerin %1 – %18 oranında ödenen vergidir.

Faturalar

İşletmelerin ödemesi gereken bir diğer aylık gider ise faturalardır. İşletme içerisinde kullanılan su, elektrik, doğalgaz, internet, telefon gibi giderler de sabit olarak ödenir.

Kira

İşletmelerin aylık sabit giderleri arasında gelen ilk madde her daim kira olarak karşımıza çıkar. Her işletme sahibi işletmesi için ya bir yer kiralar ya da kendine ait bir alanda ofis kurar. Yani o yüzden aylık kira ödemeleri işletmelerin aylık sabit giderleri arasında bulunur.

Muhasebe Ödemesi

İşletmeler ödenmesi gereken vergileri takip eden muhasebecilere de aylık olarak ödeme yaparlar. Yani bu da aylık olarak ödenen giderler arasında bulunur.

Vergi Uzmanları Uyardı !

Uzmanlar şirketleri uyardı. Yemek kartı vergi avantajlarından yararlanmayan işletmelerin kaybı en az 15.000₺…


Hemen Öğren

Personel Maaşı

İşletme içerisinde çalışan kişilere de aylık olarak ödeme yapılması gerekmektedir. Bu neden aylık olarak ödenen çalışan maaşları da sabit giderler içerisinde yer alır.

SGK ve Bağkur Ödemeleri

Çalışan kişi sayısına ve yapılan maaş ödemesinin tutarına göre değişiklik gösteren SGK ödemelerini de aylık olarak ödemeniz gerekmektedir. Ülkemizde sigortasız personel çalıştırmak yasal olarak mümkün olmadığı için bu da sabit gider kalemleriniz içerisinde bulunmaktadır.

Ofis Giderleri

Ay içerisinde genel olarak ofiste kullanılan faks, yazıcı, A4 kağıt, çay, kahve vb. gibi giderleriniz de aylık sabit gider olarak karşımıza çıkmaktadır.

Pazarlama Giderleri

İşletmelerin reklam ve tanıtım maliyetleri de aylık sabit olarak ödenmektedir. Şirketi bir adım daha ileriye taşımak için mutlaka reklam ve tanıtım çalışmaları yapılmalıdır. Bunun için de aslında her ay bir gider kalemi bulunmaktadır.

Ulaşım ve Yemek Giderleri

Personellerin işe gelmeleri için ulaşım maliyetleri karşılanmalı ve öğle yemeklerini yiyebilmeleri için öğlen yemek masrafları karşılanmalıdır. Bu masrafların karşılanması da aylık sabit gider olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ödenmiş Sermaye Nedir ? Nasıl Hesaplanır ?

Ödenmiş Sermaye Nedir ? Nasıl Hesaplanır ?

 

Vergi Avantajı Konusunda Vergi Uzmanları Neler Söyledi ?


işletmeler için vergi kazancı fırsatı

Devlet Teşvikli Vergi Avantajları Nelerdir ?

Ticaret Şirketleri Nelerdir ?

Yemek Kartında Vergi Avantajı Nedir ? Nasıl Hesaplanır ?

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.