ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) Nedir?

Etbis Nedir_

ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) Nedir? ETBİS’e kimler nasıl kayıt olmalıdır gibi sorularınızın cevapları bu yazımızda.

ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) Nedir?

ETBİS Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan e-ticaret şirketlerinin kayıt altına alınmasını sağlayan ve e-ticaret verilerinin bir yerde toplanıp işlenerek istatistiksel bilgi oluşturmayı amaçlayan elektronik ticaret bilgi sistemidir. Böylece internetten alışveriş yapan tüketiciyi korumak ve e-ticaret firmalarının kimliğini belirleyerek kayıt dışı ticaretin önüne geçmeyi hedeflemektedir.  

ETBİS’e Kimler Kayıt Olmalıdır?

11 Ağustos 2017 tarihi itibari ile resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ” 1 Aralık 2017 tarihi itibari ile uygulanmaya başlanmıştır. Buna göre “hizmet sağlayıcı” olarak isimlendirilen gerçek ve tüzel kişiler ETBİS’e kayıt olmalıdır. İnternet üzerinden mal veya hizmet sağlayan veya sipariş verilmesini veya alınmasını sağlayan tüm e-ticaret firmaları ETBİS’e kayıt yaptırmak zorundadır. 

ETBİS’e Nasıl Kayıt Olunur?

ETBİS’e kayıt olmak için www.eticaret.gov.tr adresine girerek kayıt için gerekli adımları takip etmek gerekmektedir. Bu adımlar şunlardır;

  • ETBİS kayıt
  • ETBİS yeni kayıt oluşturma
  • Mal ve Hizmetler
  • Ödeme ve Ticaret Türü
  • KEP (Kayıtlı elektronik posta adresleri bilgisi)
  • Ödeme ve Elektronik Para
  • Kargo ve Lojistik
  • Elektronik Ticaret Altyapı Sağlayıcıları
  • Bankalar
  • Veritabanları
  • Adres Bilgileri
  • E-ihracat işlemleri
  • Site doğrulama

Bu adımlar aynı zamanda Bakanlığa bildirilecek bilgileri de kapsamaktadır. Bunun dışında ETBİS’e kayıt olurken T.C. kimlik numarası ve vergi numarası da gerekmektedir. Gerçek ve tüzel kişiler için ise MERSİS numarası gerekmektedir. MERSİS numarası alabilmek için Ticaret Odasına kayıt olup aidat ödemek gerekmektedir. E-devlet şifresi ve KEP (kayıtlı e-posta adresi) için ise yetkili PTT şubelerine başvurmak gerekmektedir. Bu işlemleri tamamladıktan sonra ETBİS sitesine giriş için aşağıdaki adımları şu şekilde takip edebilirsiniz.

ETBİS’e Giriş

Giriş için www.eticaret.gov.tr adresine girilir ve aşağıdaki görselde görülen ETBİS GİRİŞ butonuna tıklanır. 

etbis giriş

Daha sonra sistem sizi e-devlet kapısına yönlendirecektir. Burada e-ticaret şirketi kimin üzerine ise o kişinin kimlik bilgileri ile e-devlete giriş yapması gerekmektedir. Bu bilgilerin kaydından sonra ETBİS kayıt oluşturma sayfasına yönlendirileceksiniz. 

ETBİS Kayıt Oluşturma

ETBİS kayıt oluşturma platformuna geldikten sonra takip edilecek aşamalar aşağıda sıralanmıştır.

Mal ve Hizmetler

Kayıt aşamasında öncelikle sitenizde satacağınız ürünler ile ilgili bilgi girişi yapmanız gerekmektedir. Aşağıdaki arayüzde görüldüğü gibi birçok farklı kategoriden dilediğiniz kadarını seçebilirsiniz. 

mal ve hizmetler

Ödeme ve Ticaret Türü

Bu bölümde ise şirketinizin kabul ettiği ödeme yöntemlerini ve ticaret türünüzü belirtmeniz gerekmektedir. Ödeme yöntemlerinden ve ticaret türünden kasıt, kredi kartı, kapıda ödeme, havale gibi ödeme seçeneklerini belirtmeniz ile B2B, B2C, C2C gibi ticaret türlerini seçenekler arasından seçmenizdir.

ödeme türü

KEP Bilgisi (Kayıtlı Elektronik Posta Adresi)

KEP’in nasıl alınacağından yukarıda bahsetmiştik. İletişim amaçlı kullanılan KEP adresinizi sisteme girmeniz gerekmektedir. 

kayıtlı e-posta

Ödeme ve Elektronik Para

Bu adımda ise anlaşmalı olduğunuz ödeme ve elektronik para kuruluşları ile ilgili bilgiler girilmektedir. Ayrıca yurtdışından bir kurum ile çalışıyorsanız bunu da alanın altında belirtmeniz gerekir. Yurtdışı desteği almıyor iseniz bu bölümde “Hayır” seçeneğini seçebilirsiniz. 

ödeme ve e-posta

Kargo ve Lojistik

Bu bölümde ise çalıştığınız kargo ve lojistik firmalarının bilgilerini girmeniz gerekmektedir. 

kargo ve lojistik

Elektronik Ticaret Altyapı Sağlayıcıları

Bu bölümde siteniz için e-ticaret altyapı sağlayıcılarından biri ile çalışıyorsanız bunun bilgilerini girmeniz gerekmektedir.  

Bankalar

Bu bölümde e-ticaret firmasının çalıştığı bankaları belirtmeniz gerekmektedir. Yurtdışından herhangi bir banka ile çalışıyorsanız bunu da ayrıca belirtmeniz gerekmektedir. 

Veritabanları

Bu bölümde müşterilerinize ait bilgilerin bulunduğu bir veritabanınız bulunuyorsa bunu belirtmeniz gerekmektedir. Eğer yok ise “kendime ait veritabanım bulunmamaktadır” seçeneğini işaretlemeniz gerekmektedir. Bulut tabanlı veritabanı hizmeti alan firmalar ayrıca bunu da belirtmelidir. 

veritabanı

Adres Bilgileri

Bu alanda adres bilgilerinizi girmeniz gerekmektedir. Depo, üretim yeri, merkez ofis gibi adres bilgilerinizi girmelisiniz. 

adres bilgileri

E-İhracat İşlemleri

Bu bölümde yurtdışına satışınız var ise hangi ülkelere satış yaptığınızı ve ödeme türlerini seçmeniz gerekmektedir. Eğer ihracatınız yok ise bu bölümü atlayıp diğer bölüme geçebilirsiniz

e-ihracat

Site Doğrulama

Tüm işlemlerinizin eksiksiz olarak tamamlandığından emin olduktan sonra “Kayıt işlemlerine devam et” butonuna tıklayarak doğrulama işlemini bitirip işlemleri onaylayabilirsiniz. 

site doğrulama

 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.