Dünyanın her yerinde şirketlerin ve iş yerlerinin en büyük sorunu iş kazaları ve bunların acı sonuçlarıdır. İş yerlerindeki kazaları ve kayıpları minimize etmek hatta bitirmek için ortaya çıkan İş Güvenliği Uzmanlığı ülkemizde de rağbet gören bir meslek dalıdır.
İş Güvenliği Uzmanları devlet, işçi ve iş veren arasındaki koordinasyonu sağlayarak iş yerlerinin sağlıklı ve güvenli bir ortama kavuşması için çalışırlar.
İş Güvenliği Uzmanları neler yapar?
Çalıştıkları iş yerindeki işçi, yönetici, memur tüm personele rehberlik ve danışmanlık hizmeti verir. Yaptıkları iş ile alakalı risk değerlendirmesi yapar ve yetkililere bildirir. İş yerlerindeki çalışma ortamının gözetimi ve düzenini kontrol eder. Çalıştığı yerdeki personele iş güvenliği ile ilgili eğitim ve bilgilendirme işlerini yapar.
İşletmelere, İş Güvenliği Uzmanları çalıştırma zorunluluğu getirildi
İş Güvenliği Uzmanı çalıştırmak 6331 sayılı kanuna göre zorunlu hale geldi. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu’nda, “Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfına giren, 50’den az işçi çalıştıran tüm iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve sağlık personeli görevlendirmeleri gerekir” diye belirtiliyor. Kanun 29/12/2012 de yürürlüğe girdiği halde zorunluluk getirilmesi 2013 yılında gerçekleşti.
Şartları yerine getirmeyen iş yerleri ve şirketlere 6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu uyarınca idari para cezası kesiliyor. İş Güvenliği Uzmanı bulundurmayan işletmenin çok tehlikeli olup olmama durumuna göre 6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu’na uygun olarak yüksek miktarda para cezası veriliyor. Ayrıca iş yeri hekimi ve sağlık personeli bulundurmamanın cezaları da ayrı kesiliyor.
KAYNAK: Kobilgi Haber