Zorunlu BES nedir? Avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Ülkemizde 2003 yılından bu yana yatırım şirketleri ve bankaların uygulamaya koyduğu yatırım danışmanlığı sistemidir. 2013 yılıyla birlikte %25’lik devlet katkısıyla toplumun her kesimi için cazip hale getirilmiştir. Halk arasında bilinen adı (BES) Bireysel Emeklilik Sistemi’nin kanundaki adı Bireysel Emeklilik ve Yatırım Danışmanlığı Sistemi’dir. İlk zamanlar isteğe bağlı olarak giriş yapılan sistem, devletimizin yapmış olduğu düzenleme ile Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra 1 Ocak 2017 yılından bu yana zorunlu hale getirilmiştir.

BES’e kimler kaydolmak zorunda?

Zorunlu BES, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, 45 yaşından küçük, tüm kamu ve özel sektörde çalışanları içine almaktadır. Otomatik katılım diye lanse edilen sistemden 2. aydan sonra çıkma hakkına sahipsiniz.

Zorunlu BES’in işleyişi nasıl olacak?

Otomatik katılım işleyişi müteşebbisler sayesinde şekillenecektir. İş verenler, yatırım şirketlerinden kendilerine uygun şartları sunan her hangi bir şirketle anlaşarak bünyesindeki çalışanların bilgilerini vermek kaydıyla Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’ne kayıt yaptırmış olurlar. Emeklilik şirketleri 31 Mayıs 2016 tarihli 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun hükümlerine uygun olarak sisteme kayıt yaparlar.

Çalışanların Merak Ettiği Durumlar

Çalışanlar, şirketin sisteme kayıt yaptırdıkları andan itibaren maaşlarından kesinti yapılacak. Bu kesinti maaşlarının %3’ü oranında olacak. İşvereniniz aylık ödemeleri geciktirdiğinde olabilecek farkı karşılamak zorundadır. Bunun yanında zorunlu olduğu söylense bile isteyen her çalışan sistemden 2. ayın sonunda çıkabilecekler. Ama çıktıklarında devlet katkısını alamazlar, kesilen meblağı geri alabilirler. Sisteme zorunlu olmadan önce kaydolan çalışanlar isterlerse iki ödemeyi devam ettirebilirler. İstemezlerse 60 gün bekledikten sonra sistemden çıkabilirler.

1 Ocak 2017 tarihinden bu yana zorunlu hale getirilen Bireysel Emeklilik Sistemi, 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle çalışan sayısı en az 5 olan şirket, işletme ve kobileri de kapsamaktadır. Bu durum ülkedeki tüm kamu kurum ve özel iş yerlerini içine aldığını göstermektedir.

Çalışanların iş değiştirmesi ya da çalıştıkları müessesenin iflas etmesi durumlarında her hangi bir şekilde maddi zarara uğramazlar. Sistem 56 yaşına geldiğinizde ya da 10 yıl kadar kesinti yapıldığında emekli olma imkanı sağlıyor. Ama bu emeklilik normal SSK, BAĞKUR ve Emekli Sandığı gibi sosyal güvenlik kurumundan emekli olan kişilerin şartlarıyla aynı değildir.

KAYNAK: Kobilgi Haber

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.