AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, yenilenebilir enerji projelerine devlet desteğinin artırılmasını içeren teklifi mecliste görüşeceklerini söyledi.
Turan konuşmasının devamında:
“Meclis, geçen hafta yoğun mesai yaparak vatandaşın rahatlamasını sağlayacak ekonomik düzenlemelere imza atıldı. Teşviklerle ve asgari ücretle ilgili farklı alanlardaki maddeleri toparlayıp muhalefetin kısmi desteğiyle hayata geçirdik. Meclisin uyum havası, diğer partilerin de desteğiyle ülkemize katma değer olarak dönsün istiyoruz. Meclisimiz, kavga değil, iş yapma yeri olmalıdır. Gerginliğin, kötü görüntülerin olmadığı, uzlaşı zemininin olduğu, kanunların beraber çıkarıldığı atmosfere dönüşmesini diliyoruz. Yaklaşık 10 gündür uzlaşı zemini sayesinde üç önemli ve farklı kanun geçme imkanı oldu.”
Turan, milletvekillerinin seçim bölgelerinde aday tanıtım toplantılarına katıldığından dolayı TBMM çalışmalarına kısa süreli ara verildiğini söyledi. Ara sonrası Meclis çalışmalarına hız verileceğini ifade eden Turan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şu an elimizde 50 maddeden fazla enerji ve maden kanununda revize öngören teklif var, bunu görüşeceğiz. Enerji ve madenciliğin bazı sorunlarını çözen, daha pratik iş yapmayı sağlayan, ekonomik imkanları halkın lehine revize eden usul ile ilgili süreci hızlandıran birtakım düzenlemeler öngörüyor. İnşallah 52 maddelik kanun teklifi, 15 gün sonra Meclise gelip sorunsuz görüşüldükten sonra 31 mart seçimlerine kadar ara vermeyi planlıyoruz” dedi.
Yenilenebilir enerjiye devlet desteği artacak
TBMM Genel Kurulu’nda ilerde görüşülmesi planlanan, “Maden Kanunu, bazı kanunlar ve kanun hükmünde kararnamede değişiklik” yapılmasını içeren teklifte, yenilenebilir enerji projeleri ile ilgili destek öne çıkıyor. Teklife göre, yenilenebilir enerji projelerindeki devlet desteğinin 500 bin liradan 1 milyon liraya çıkartılması, bu limiti de 5 katına kadar artırmaya ve destek miktarını 2 katına çıkarmaya Cumhurbaşkanı’nın yetkili kılınması öngörülüyor.
Maden Kanunu’nun amaç maddesinin milli menfaatlere uygunluk vurgusu ile güçlendirildiği değişiklik teklifinde, madencilik yapacak şirketlerin statüsünde “madencilik” yapabileceğinin yazılı olması şartı kaldırılıyor.
Denetimin etkinleştirilmesinin amaçlandığı madencilik faaliyetinde, izinler kapsamında uygulamada yaşanan birçok sorun çözüme kavuşturuluyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bünyesinde Bilgi İşlem Dairesi kurulmasını içeren teklifte, dairenin hızla büyüyen ve genişleyen enerji sektörünün şartlarına uyum sağlaması amaçlanıyor.
KAYNAK: Kobilgi Haber