Fransa kökenli AFP ajansı ülkemizde sığınmacı olarak bulunan Afganistanlı yatırımcıların Türk ekonomisine katkısını anlattı.
Ülkesindeki iç savaş nedeniyle aileleriyle daha güvenli ülkelere göç etmek zorunda kalan sığınmacılar Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri’ne gitseler de o yerlerin şartlarına alışamayıp Türkiye’nin yolunu tutmuşlar.
Esenyurt’ta restoran işletiyor
Ülkesindeki savaştan kaçan Haji Yakup Burhan, Suudi Arabistan ve BAE’nde bu ülkelerde hayatın çok pahalı olduğunu, çocukları okula kayıt yapmadıkları için ülkemize sığınmış ve şimdilerde Esenyurt’ta restoran işletiyor. 120 bin dolar yatırımlı restoranında 15 kişiye iş imkanı sağlayan Burhan, Afgan mutfağını merak eden Türklerin yanı sıra müşterilerin çoğunluğunun Afgan kökenli olduğunu söylüyor.
Ülkemizde 4 milyon sığınmacı var
Uluslararası Af Örgütü’nün 2018 verilerine göre ülkemizde 4 milyon sığınmacı yaşarken Afgan sayısının ise 145 bin civarında olduğu belirtiliyor.
AFP, yaşanan ekonomik sıkıntı nedeniyle yabancılara vatandaşlık için 1 milyon değerinde tapuya sahip olma şartı 250 bin dolara indirilmesiyle birlikte arsa, arazi veya ev alan yabancı oranında % 82 artış görüldüğünü, başka ülkelere nazaran Türkiye’nin vatandaşlık verme prosedürünün basit olduğu anlatıldı.
Emlak satışları 2 katına çıktı
Beylikdüzü’nde emlakçı olan Afgan Mehmet Yasin Hamidi, düzenlemeden sonra satışların iki katına çıktığını söyleyip, “Afganistan’da insanlar hayatlarını ve paralarını koruyamıyor. Eğer paranız varsa sizi veya çocuklarınızı kaçırabilirler. İşadamları tehditler alıyor. Bu yüzden paralarını buraya getiriyorlar.” diye konuşuyor.
Sanatını da icra edenler var
AFP, ülkemizde bulunan Afganlar, paralarını getirmekle kalmayıp el emeği göz nuru sanatlarını ve kabiliyetlerini de getirdiğini söylüyor. Taş işçiliği yapan Hadi Ekhlas, ilk olarak Pakistan sonrasında ise Türkiye’ye geliyor. Kapalı Çarşı’daki iş yerinde kıymetli taşlara İslami ve Osmanlıca yazılar yazmayı dedesinin öğrettiği yöntemle yöntemlerle yaptığını söyleyen Ekhlas, “Eskiden Türk tüccarlar başka ülkelerden işlenmiş taşlar ithal ediyordu ama artık benden alıyorlar” diyor.
Ekhlas, Kapalı Çarşıda 42 Afganlının iş yerinin bulunduğunu işini büyütüp, Türklere de taş işçiliğini öğretmeyi düşünüyor.
KAYNAK: Kobilgi Haber