TÜREB Başkanı, ‘Rüzgar enerjisinde teşvik kilovatsaat başına yapılmalı’

Vatanımız yenilenebilir enerjide çok uygun şartlara ve zengin çeşitliliğe sahip bir ülkedir. Rüzgar enerjisini kurulum maliyeti külfetli olduğundan teşviklerle desteklenmesi gerekiyor.

Yenilenebilir enerjinin çevreye, insanlara ve hayvanlara zararı olmadığı için dünya genelinde popüler olmasına, insanlar tarafından kabul görmesine sebep olmuştur.

Piyasaya göre teşvik yapılmalı

Rüzgar enerjisinde yapılacak desteklerin önemine değinen TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, “Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’nın güncel teknoloji, maliyet, finans, coğrafya ve rüzgar koşullarına göre düzenlenmesi ve piyasa fiyatına yakın olması gerekiyor.” dedi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Yıldırım, yapılacak teşviklerin özellikle piyasaya uygun olması, sürdürülebilir olması ve uygun finansla yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, “Yapılacak teşviğin kilovatsaat başına 5,22 dolar/cent olarak belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.” ifadesini kullandı.

2020’den sonrası için umutluyuz

Yenilenebilir enerjide özellikle rüzgar enerjisinde 2020 ve sonrasında umutlu olduklarını aktaran Yıldırım, yenilenebilir enerjiyi istenilen seviyeye ulaşmasının Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) ile olacağını söyledi. YEKDEM’in yatırım yapan ile finanse eden kişilerin arasındaki gerekli bağlantıları kurduğunu belirten Yıldırım, “Sektöre yerli, yabancı birçok şirket tarafından 50 milyar dolara yakın yatırım yapılmış ve finans kuruluşları tarafından yaklaşık 40 milyar dolar finansman desteği verilmiştir.” dedi.

Mali küresel daralma her şeyi etkiledi

Ülkemizde ve dünyada piyasalarda yaşanan ekonomik dar boğaz proje maliyetlerinin artmasına neden olduğuna vurgu yapan Yıldırım, son yıllarda küresel piyasalarda yaşanan ekonomik dalgalanma proje finans ücretini artırırken hem girişimde bulunmayı azalttı hem de projeleri yavaşlattı, şeklinde konuştu.

Gelecek için ise, “Rüzgar sektöründe hızla gelişen teknolojilerin getirdiği verimlilik, hem üretim kapasitesini artırmakta hem de yatırım maliyetlerini düşürmektedir. Ayrıca hızla gelişen enerji depolama teknolojisi de yenilenebilir enerji üretimlerinin baz yük ihtiyacına cevap vermesine imkan sağlamaktadır. Rüzgar enerjisinde her sene 1000 megavat kurulum ve 1000 megavat kapasite tahsisi hedefiyle, yatırımların kesintisiz devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

YEKDEM koşulları düzenlemeye yardımcı olmalı

Yıldırım, şimdiki teşvik fiyatının YEKDEM’de kilovatsaat başına 7,3 dolar/cent uygulandığını, TÜREB’in ise kilovatsaat başına 5,22 dolar/cent yapılması gerektiğini ve vadesinin uzun, uygun finanslarla alım garantisinin 15 yıl şeklinde ayarlanması gerektiğini söyledi. Rüzgar enerjisi ile ilgili hedefleri ise; 

•    Yerli ve milli kaynakların kullanımı artırılmalı
•    Enerji arz güvenliği sağlanmalı
•    Elektrikte maliyetler düşürülmeli
•    Karbon emisyonu azaltılmalı
•    Sanayi istihdamı yerli üretimle birlikte artırılmalı

‘Yerli Katkı Desteği’ sayesinde rüzgar enerjisi sanayinde yerli araç-gereç kullanım çekiciliği artırılmalı diye konuşan Yıldırım, “2020 sonrasında ek bir fiyat desteği sunulması ve mutlaka alım garantisinden bağımsız olarak işletilmesi gerekiyor. Rüzgarda yerli ürün kullanımına ilişkin katkı desteğinin en az 10 yıl süresince dolar ve/veya avro cinsinden yapılması faydalı olacaktır.” sözlerini tamamladı.

KAYNAK: Kobilgi Haber

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.