1963 yılından bu yana ülkemizde bilim, sanayi ve teknolojide yenilik, buluş ve çalışma yapanlara destek veren TÜBİTAK, KOBİ’ler için Ar-Ge destek programı sunuyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı kamu kurumu olan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), bilim ve teknolojiyi ülkemizin her alanında teşvik etmeyi amaçlar. Bu sebeple küçük esnafların yapmış olduğu Ar-Ge çalışmalarına destek olmaktadır.
KOBİ Ar-Ge Destek Programının amacı nedir?
TÜBİTAK’ın 1507 numaralı programı olan KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı, KOBİ’leri araştırma geliştirmeye
(Ar-Ge) teşvik etmek, her alanda rekabet güçlerini artırmak, katma değer paylarını artırmak ve işletmelerin yapmış oldukları projelerde maddi sıkıntılarını gidermek için bu program desteklenmektedir.
Büyük şirketler Ar-Ge faaliyetlerinde önde olup KOBİ’leri de Ar-Ge projelerinde öne çıkarmak TÜBİTAK’ın hedefleri arasındadır. Destekler sayesinde teknolojik ve yenilik açısından gelişen KOBİ’ler rekabetçi ruhları, sistemli proje yapma kabiliyetleri sayesinde katma değerli geliştirmelerinin önü açılmaktadır.
Ar-Ge yapan KOBİ kazanıyor
Ar-Ge çalışması yapan KOBİ’lerin aldığı desteğin içeriği şu şekildedir;
• TÜBİTAK tarafından verilen desteğin %25’lik kısmı geri ödemeli olup kalan kısmı hibe şeklinde verilmektedir.
• Verilen desteğin üst limiti 500 bin lira ve bu limitin 375 bin lirasına TÜBİTAK destek olmakla birlikte bu destek oranı % 75’i geçemez.
• TÜBİTAK’ın 1507 nolu KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programının süresi ise her proje için 18 ay olarak kısıtlanmıştır.
Programa kimler ne zaman başvurabilir?
KOBİ statüsüne giren yani yılda 250 kişiden az çalışanı istihdam eden, mali bütçesi yıllık 40 milyon lirayı geçmeyen bütün işletmeler bu programa başvurabilir. Yeni kurulmuş, onayı alınmayan işletmelerde ise çalışan sayısı dikkate alınır. Program başvuru zamanı ile ilgili sınırlama olmamakla birlikte KOBİ’ler başlatmış olduğu proje ile de başvuru yapabilir
Program hangi giderleri kapsıyor?
TÜBİTAK programın giderlerini ise;
1- Personel giderleri,
2- Proje personeline ve varsa danışmanlara ait seyahat giderleri,
3- Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri,
4- Yurtiçi ve yurtdışı danışmanlık hizmeti ve diğer hizmet alım giderleri,
5- Ülke içindeki üniversiteler, TÜBİTAK’a bağlı Ar-Ge birimleri, özel sektör Ar-Ge kuruluşları ve benzeri Ar-Ge kurum ve kuruluşlarına yaptırılan Ar-Ge hizmet giderleri
6- Malzeme ve sarf giderleri şeklinde sıralanmaktadır.
NOT: TÜBİTAK, KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programıyla seçmiş olduğu 500 bin lira bütçeli ve 18 ay süreli ilk 3 projeye destek vermektedir. Bunun yanında ortak proje yapma şartıyla 2 program daha destek almaya hak kazanırken bu oran % 75 olarak açıklanmıştır.
KAYNAK: Kobilgi Haber