Geleceğe yönelik, teknoloji üretim faaliyeti gösteren KOBİ’ler gerekli gördüğü alanlarda personelini yetiştirmek maksadıyla üniversitelerin kurslarına gönderebiliyor.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile ilgili üniversiteler arasındaki anlaşma çerçevesinde KOBİ’ler çalışanını gönderdikleri gibi eğitim masrafını da karşılayabiliyor.
EĞİTİM MASRAFLARI KOSGEB’DEN
Teknoloji üreten küçük ve orta ölçekli işletmelerin eksikliğini çektiği alanda çalışanlarını anlaşmalı üniversitelerin kurslarına göndermesine imkan sağlanıyor. Sürekli eğitim merkezlerindeki teknoloji ve dış ticaret eğitimi alan çalışanların eğitim masraflarının % 60’ını KOSGEB karşılıyor.
BAKANLIK DESTEK VERİYOR
Sanayide ihtiyaç duyulan alanlarda kalifiyeli eleman yetiştirmek için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın geçen Ağustosta başlattığı ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’ devam ediyor. Yapılan anlaşma çerçevesinde çalışanlar araştırma üniversitelerinin sürekli mesleki eğitim (SEM) kursuna katılabiliyor.
KOBİ’ler, SEM kurslarından KOSGEB’in İşletme Geliştirme Destek Programı sayesinde eğitim desteği alabiliyorlar. KOBİ’ler ihtiyaç duydukları alanlarda alınan eğitimlerin giderlerinin % 60’lık kısmını KOSGEB’ten alabiliyor. KOSGEB, farklı kursiyerler, değişik alan ve kurslar için eğitim desteği olarak en fazla 20 bin lira verirken bir eğitim için verilen miktarın ise 2 bin 500 lira olduğu aktarıldı.
İNTERNET ÜZERİNDEN EĞİTİM OLANAĞI
KOSGEB, eğitim almak isteyen işyerlerinin ihtiyaç duydukları alanlarda internet üzerinden eğitim desteği de sunuyor. Online yapılan eğitim faaliyetlerinden KOSGEB’e kaydı olan veya olmayan herkes faydalanabiliyor. KOSGEB’in ayarladığı eğitim faaliyetlerinin destek oranı % 100 oluyor.
KOBİ’LER HANGİ KONULARDA EĞİTİMLER ALABİLİYOR?
KOSGEB tarafından ‘İşletme Geliştirme Destek Programı’ çerçevesinde;
1- Bilgisayar ve Bilgi Teknolojileri
2- Yeni Teknik ve Teknolojiler
3- Dış Ticaret ve Uluslararası Mevzuat
4- Dijital Dönüşüm
5- Enerji Teknolojileri
6- Mesleki ve Teknik Eğitim destekleri veriliyor.
EĞİTİM DESTEĞİNİN ŞARTLARI NELERDİR?
Başvurular bireysel yapılmıyor. Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek veya tüzel işletme çalışanları ile KOSGEB Veri Tabanına kayıt yaptıran ve aktif olan işletmeler başvurabiliyor. ‘İşletme Geliştirme Destek Programı’na başvuran KOBİ’lerin bilgilerinin güncel olması gerekiyor. Başvurusu onaylananlar eğitim desteğini alıyorlar.
KAYNAK: Kobilgi Haber