Ülkemizde yeni iş kuranlara, girişimcilere, KOBİ ve işletmelere verdiği hibe ve kredilerle adından söz ettiren KOSGEB, tarımsal faaliyetlerde bulunan kişilere solucan gübresi desteği verdiği biliniyor.
KOSGEB’in vermiş olduğu solucan gübresi desteği hangi şartları sağlayan kişiler alabilir? Başvuru için gerekenler nelerdir? gibi soruların cevabı haberimizde…
KOSGEB’ten solucan gübresi desteği
Solucan Gübresi Desteği, organik gübre desteği olarak da ifade edilmektedir. KOSGEB, çiftçilere vermiş olduğu solucan gübresi desteğini iş projeleri çerçevesinde açılış giderleri adı altında şartları sağlayan kişilere vermektedir. Üretim yapan kişiler yapmış oldukları üretim faaliyetini 2 yıl sürdürürlerse KOSGEB’ten 100.000 bin lira faizsiz kredi avantajı yakalayıp bu krediyi kullanıyorlar.
Desteği alabilmek için gerekenler
Çiftçiler öncelikle devletten ve özellikle de KOSGEB’ten destek veya yardım alabilmek için mutlaka ama mutlaka ‘Girişimcilik Belgesi’ almaları gerekmektedir. Girişimcilik Belgesi’ni alacak kişiler ilk etapta ikametinin bulunduğu illerdeki KOSGEB merkezlerine Uygulamalı Girişimcilik başvurusunu yaparlar. KOSGEB’in açtığı 32 saatlik zorunlu Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’nin sonunda Girişimcilik Belgesi alınır. Bu belge ve diğer evraklarla birlikte e-devlet ’ten başvuru yapılır. Solucan Gübresi Desteği için hazırladığınız projenizle başvuruyu yaparsınız.
Solucan gübre desteği ne kadardır? Ve kimlere verilir?
KOSGEB’in verdiği eğitim sertifikasını alan, destek için gereken projeyi eksiksiz hazırlayan ve projeyi detaylı şekilde anlatan çiftçiler gübre desteğinden faydalanmaktadır. Çiftçiler ve üreticiler Solucan Gübresi Desteği’ni 150.000 bin liraya kadar alabilirler. Gübre desteğinin 50.000 lirası hibe, 100.000 lirası ise faizsiz kredi şeklinde verilir.
Organik gübreden faydalanarak üretim ve çiftçilik yapmak isteyen genç ve tecrübeli çiftçiler KOSGEB tarafından verilen solucan gübresi desteklerinden 150.000 liraya kadar kullanabilirler.
Destek için gereken belgeler nelerdir?
• KOSGEB girişimcilik eğitimini ve belgesini almak,
• Başvuru formunu ve iş planını tam olarak doldurup KOSGEB’e vermek,
• Yapılacak iş ile ilgili gerekli şartların yerine getirilmesi gerekir.
Kırmızı Kaliforniya solucanı tercih ediliyor
Devletimiz, kırmızı Kaliforniya solucanını çiftçilere organik gübre üretiminde desteklemektedir. Bu desteği almak için yine yukarıda bahsettiğimiz koşulları yerine getirmek gerekir. Ayrıca işletmeniz kira ise dekontları belirtilmeli, sigortalı işçilerin maaş bordroları, işletmenin fatura bilgileri ve belgeleri gösterilmelidir.
Devletimiz işletmenin kuruluşunda 2000 lira, faturası belirtilen malzemelere 18000 bin lira, işletme masraflarına 30.000 bin lira ve 1 yılı tamamlayan işletmelere 100.000 bin lira verilmektedir.
KAYNAK: Kobilgi Haber