SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir?

SGK işe giriş bildirgesi nedir? Kimler tarafından nasıl kullanılır ve sorgulanır? gibi sorularınız varsa bu yazımızı okumanızı öneririz.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir?

SGK işe giriş bildirgesi işverenler tarafından tüm çalışanları için işe giriş ve çıkışları ile ilgili SGK’ya bildirmek zorunda oldukları belgelerdir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereği işveren tarafından düzenlenmesi gereken bu belge çalışanların sosyal hak ve güvencelerinin korunması ve takibi bakımından önemlidir. Belgenin bir kopyası işverende bir kopyası da çalışanda bulunmalıdır. SGK işe giriş bildirgesi çalışanın ne zaman işe başladığını gösteren bir belge olduğu için, çalışanın işe başlaması ile birlikte düzenlenmesi gerekmektedir. 

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir, Nasıl Yapılır?

SGK işe giriş bildirgesi internet üzerinden SGK’nın kendi sayfasından rahatlıkla yapılır. SGK üzerinden işyerinizin hesabına girerek açılan sayfada “sigortalı işe giriş bildirgesini” seçtikten sonra işe aldığınız kişinin TC kimlik numarası ile sorgulama başlatıp açılan ekranda çalışanınızın işe giriş (işe girdiği şirket, meslek kodu… gibi)  bilgilerini doldurup onayladıktan sonra işe giriş işlemlerini tamamlamış olursunuz. 

Part time çalışacak bir kişi için SGK işe giriş bildirgesi de doldurulabilir. Bunun için çalışanın gündelik çalışacağı saat sayısı 30 ile çarpılıp, 7,5’e bölünür ve sisteme giriş yapılır. 

İlke kez işe giriş bildirgesinde bulunacak olan işverenler için iş yeri tescil tarihinden itibaren 1 aylık süre verilmiştir. 

SGK İşe Giriş Bildirgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Çalışanların işe giriş bildirgelerini sorgulamaları mümkündür. Bunun için e-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresinden giriş yaparak sorgulama yapılabilmektedir. İşe giriş-çıkışlar, prim ödemeleri gibi pek çok bilgiye bu siteden ulaşabilirsiniz. 

İşe Başlayanlar Kendi SGK Giriş Bildirgelerini Beyan Edebilir mi?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun’u gereği çalışanlar işe başladıkları tarihten itibaren bir ay içerisinde kendi bildirimlerini yapma hakkına sahiptirler. Böylece işverenin bildirmemesinin önüne de geçilmiş olunmaktadır.  

SGK İşten Çıkış Bildirgesi Nasıl Yapılır?

SGK işe giriş bildirgesi gibi işten çıkış bildirgesi de işveren tarafından SGK’ya beyan edilmelidir. Sigortalı olarak çalışan elemanların sigortalı olma hallerinin sona ermesi ile birlikte 10 gün içerisinde işveren tarafından SGK’ya işten çıkış bildirgesi beyan edilir. Bu sürenin ihlali durumunda işverene uygulanacak olan yasal ceza asgari ücretin 1/10’u kadardır. Eğer 1 yıl içerisinde SGK işe giriş bildirgesi vermeme durumu tekrarlanır ise bu durumda işverene yansıtılan ceza beş asgari ücrete çıkarılır. 

 

 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.