Proforma Fatura Nedir?

Proforma Fatura Nedir?

Proforma Fatura Nedir?

Proforma fatura nedir? Adından da anlaşılacağı üzere ön teklif almak veya ön teklif vermek için kullanılan, alıcı ve satıcı arasındaki anlaşmanın tüm detaylarını gösteren, mali ve kanuni hiçbir yükümlülüğü bulunmayan bir fatura türüdür.

Kesilen proforma neticesinde mal sevkiyatı yada para transferi yapılmaz. Alıcı ve satıcı arasında süreci düzenlemesi ve hızlandırmasından dolayı özellikle ithalat ve ihracat firmalarının tercih ettiği bir faturadır. Diğer faturalardan farklı olarak üzerinde “proforma fatura” ibaresi bulunmak zorundadır. 

Proforma faturada satıcı ve ürüne ait detayların bulunması, satış şartlarının belirtilmesi, müşteri tarafından firmaya olan güveninin artmasını sağlıyor. Müşteri kesin sipariş vermeden önce proforma fatura üzerinde ürünün cinsine, miktarına, fiyatına ilişkin gerekli düzenlemeleri yapma imkanına sahip olacağından böylelikle iki taraflı yaşanabilecek zaman ve para kayıplarının önüne geçilmiş olunur. Sipariş öncesi şirketlere kolaylık sağlayan bir fatura türüdür. 

Proforma Fatura Nasıl Hazırlanır?

Ticari fatura niteliği taşımayan proforma fatura hazırlamak için belirli bilgilere ihtiyaç vardır. Bunlar şu şekildedir;

  • Sağ üst köşede bulunan “Proforma Fatura Tarihi” ve “Proforma Numarası”
  • Sol üstte bulunan “Alıcı ve satıcı firma bilgileri” (Firma ünvanı, adress, telefon, fax…)
  • Orta kısımda ise satılacak malların miktarı, cinsi, birim ve toplam fiyatı varsa ürün kodları, özellikleri, menşei
  • Ödeme Şekli
  • Teslim Şekli
  • Sevkiyat şekli
  • Ürünlere dair paketleme, ambalajlama özellikleri ve numaraları
  • Navlun, sigorta tutarları
  • Proforma faturayı düzenleyenin imzası gereken bilgilerdir.

Bu bilgiler antetli veya antetsiz temiz bir A4 kağıdına belirli bir şablon içerisinde, “Proforma Fatura” ibaresi eklenerek hazırlanır. 

Proforma Fatura Nerede Kullanılır?

Kesin satış yapılmadan önce ön hazırlık niteliği taşıyan Proforma Fatura genellikle ihracat veya yurtiçi satışlarda kullanılır. Eğer ki satışınız akreditifli olacak ise proforma fatura düzenlemeniz gerekmektedir. Ayrıca yurt dışı fuarlarda sergilenmek üzere hazırlanan ürünlerin gümrüklerden çıkışı sırasında proforma fatura ile çıkış işlemleri sağlanmaktadır. 

Sonuç olarak proforma fatura satıcı ile alıcı arasında düzenlenen ön fatura niteliği taşıyan ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen belge ile ilgili usullere tabi olmayan bir belgedir.  

Proforma Fatura Örneği

Proforma Fatura ÖrneğiProforma Fatura Örneği

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.