Yaş aralıkları 8 ile 14 arasında olan, değişik okullarda okuyan öğrenciler geçen yaz Houstan’daki NASA’ya ait Uzay Merkezi’nde eğitim aldılar.
Eğitimleri esnasında roket yaptılar, NASA çalışmalarını yakından izleyerek bilgilerini artırdılar. Uzay Merkezi’nde yapılan çalışmalarda takım halinde astronotların eğitim aldığı alanlar yerinde incelendi. Küçükler astronotların uzayda karşılaştığı en büyük sorunu çözmek için çalışma yaptıklarını ifade ediyorlar. Öğrencilerden Beren Ünal, astronotlar için yapay yer çekimi oluşturma tüm sorunları çözüyor. Psikolojilerini, sağlıklarını, beslenme şekillerini, temizlik gibi sorunları çözdüğünü ifade ederek bunun üzerine yoğunlaştıklarını söyledi.
Yapay yer çekimli uzay istasyonu yapıyorlar
Proje sorumlusu Demet Erim’in yaptığı açıklamada “proje kapsamında küçük beyinler, astronotların yer çekimi sorununu çözmek için yapay yer çekimi uzay istasyonu prototipi üzerinde çalışma yapıyorlar. Tasarlanan uzay istasyonu prototipi ile yapay yer çekimi olan bir ortam geliştirdiler. Şimdi NASA’ya sunmak üzere proje çalışmalarına devam ediyorlar” dedi.
NASA ile irtibat halindeler
Orta okul ve lise öğrencilerinin birleşerek oluşturulan ekip NASA’daki danışmanları ile irtibatı kesmeden çalışıyorlar. NASA Danışmanı ile gerçekleştirdikleri video konferans sistemiyle projeleri hakkında bilgi aktardılar. Danışmanlarına yapay yer çekimi uzay istasyonu üzerinde çalıştıklarını söyleyen gençler uzayda farklı görevlerde kullanılmak üzere robotlarda tasarlıyorlar.
Amaçları Türkiye’nin astronotu olmak
Minik beyinler yaptıkları projelerle ülke genelinde ve uluslar arası yapılacak olan bilim yarışmalarına katılmaya hazırlanan 10 kişilik takımın hedefi bu yarışmalarda başarılı olarak ülkemizi gururlandırmak istiyorlar.
Bu ekibin en büyük amaçlarının ise astronot olmayı istiyorlar. Bunun yanında Türkiye’nin uzay projelerinde görev almak istiyorlar.
KAYNAK: Kobilgi Haber