İki bakanlık arasında yapılan iş birliği neticesinde cezaevlerindeki hükümlüler öğrendikleri meslek ile ilgili belge sahibi olabilecek.
Hükümlülerin cezaevi hayatından sonra cezaevinde öğrendikleri meslekleri dışarıda yapamıyorlardı. Adalet Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında yapılan imza protokolüyle bundan sonra yapabilecekler. Atılan imzalar sonucunda hükümlü ve tutukluların yeterliliklerinin belgelendirilmesi protokolüyle birlikte cezaevinde bulunan kişiler aldıkları mesleki eğitimlerin belgesine sahip olabilecek.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, “2018 Aralık ayında 58 bin hükümlü meslek edindirme kurslarından yararlanmış ve bu çalışmalar 301 ceza infaz kurumumuzda 180’den fazla iş kolunda faaliyetler sürdürülmektedir. Mesleki eğitim çalışmalarına katılan tutuklu ve hükümlülere ücret ödenmekte, bu süreçte iş kazası, meslek hastalığı ve analık sigortası yapılmaktadır. Ayrıca hükümlülere daha verimli çalışmalarını sağlamak amacıyla kar payı da verilmektedir.” diye konuştu.
Tahliye olunca da kullanabilecekler
Cezaevlerinde yatmakta olan hükümlü ve tutuklular aldıkları mesleki yeterlilik belgesini tahliyeleri sonrasında da kullanabildikleri için iş kurma veya iş gücüne katılma imkanları artmış olacak. İmza töreninde konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “ Çalışan ve üreten insanın kendisine, ailesine ve topluma faydalı olacağına inanıyoruz. Mesleki yeterliliğe sahip olmanın herkesin hakkı olduğu düşüncesiyle bu protokolün çalışma hayatına ve istihdam piyasamıza önemli bir katkısı olacağına inanıyoruz.” şeklinde beyanda bulundu.
Yeni KOBİ’ler geliyor
Ceza İnfaz Kurumlarında yatan tutuklu ve hükümlüler tahliye olduktan sonra almış oldukları mesleki yeterlilik belgeleriyle iş kurabilecekler. Bu durum hem çalışma hayatına canlılık getirdiği gibi hem de istihdamın artmasına vesile olacak. İş hayatı yeni KOBİ’lere ve mesleki yeterliliği olan kalifiyeli elemanlara sahip olacak.
KAYNAK: Kobilgi Haber