Marka Tescili Nedir?

Marka Tescili Nedir?

Marka Tescili Nedir? Nasıl Alınır?

Marka tescili nedir? Nasıl alınır? Ne işe yarar? gibi marka ile ilgili kafanızı kurcalayan sorularınız varsa bu yazımız tam size göre…

Öncelikle yazımıza markanın tanımı ile başlayalım. 

Marka Nedir?

Marka, bir işletmenin veya bir kuruluşun mal veya hizmetlerini bir başka işletmeden veya kuruluştan ayırmaya yarayan sözcükler, şekiller, harfler, sayılar veya çizim ile oluşabilecek sembol (simge), tasarım (dizayn), şekil, renk veya bunların bileşimi olarak tanımlanmaktadır. Marka işletmelerin mal varlığını temsil ettiğinden dolayı korunması gerekmektedir. İşte bu koruma adımında tescil işin içine girmektedir.

Peki Marka Tescili Nedir ve Neden Önemlidir?

 Bir markanın tescil edilmesi o markanın aynı zamanda benzerlerinden veya taklitlerinden korunmasıdır. Daha detaylı açıklamak gerekirse;

Marka Tescili, yetkili kurumlar tarafından markanın sahibi işletme, kişi yada kuruma verilen bir çeşit belgedir. Bu belge ile marka koruma altına alınır ve haksız kazanç önlenmiş olur. Yasal olarak tescilini aldığınız markanızı korumanın dışında sizin de başka bir markaya benzerlik durumunuzu önlemiş olacaktır. Marka tescilinin bir diğer önemli noktası, ileride oluşabilecek olası ihlaller sonucunda elinizde ki belge ile dava açma, tazminat isteme, ceza soruşturmasının başlatılması gibi pek çok hususu rahatlıkla çözebilecek olmasıdır. 

Marka Tescil Konusu Nelerdir?

Ne tür markalar tescil ettirilebilir? Her işaret, renk, şekil marka tescil konusuna girer mi? Bu tür sorulara verilebilecek en net yanıt, markanın ayırt edilebilir olmasıdır. Yani bir markayı diğerinden ayırt edebileceğimiz her türlü işaret tescil konusuna girer. Kişi adları ve/veya soyadlar, renkler, şekiller, harfler, sayılar, ambalaj biçimi, şekli, hatta sesler dahi ayırt edilebilir işaretler kapsamına girmektedir. 10 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Sinai Mülkiyet Kanunu ile marka başvuru dilekçesinde açıkça belirtilmesi koşulu ile seslerin dahi marka tesciline konu olabileceği bildirilmiştir. Yeni kanunla birlikte renklerin de herhangi bir kombinasyon olmadan tek başına tescil edilebilmesinin önü açılmıştır. 

Ayrıca marka ile özdeşleşmiş sloganlar, ambalaj biçimleri vs.. de marka olarak tescil edilebilmektedir.

Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?

Marka tescil başvurusu marka tescil ettirmek isteyen kişi veya kuruluşlar tarafından doğrudan veya çevirimiçi olarak Türk Patent Enstitüsüne başvurarak süreç başlatılabilir. Ortalama 10 ay süren süreçte marka tescili istenen markalara dair evraklar uzmanlar tarafından incelenir ve kabulu gerçekleşen markalar TPE tarafından yayımlanır. Olası itiraz durumunda inceleme tekrarlanır. İtiraz olmaması durumunda ise başvuru sahibine tescil belgesi verilir. Her marka için ayrı bir tescil başvurusu yapılması gerekmektedir. Bu süreci özetlemek gerekirse,

  • Tescil başvurusu
  • Başvurunun TPE tarafından sınıflandırılması ve incelenmesi
  • Başvurunun yayınlanması
  • Başvuruya itiraz yapıldı ise itirazların incelenmesi
  • Tescil kabulu veya tescil reddi
  • Tescil kabul durumunda marka sahibine marka tescil belgesinin verilmesi

Marka tescilinde markanın koruması tescil tarihinden itibaren 10 yıldır. Tescil süresi dolan markaların en geç 6 ay içerisinde marka tescillerini yenilemesi gerekmektedir.Aksi halde marka hükümsüz sayılır. Yenileme ile birlikte 10 yıllık koruma süresi tekrar başlamaktadır. Koruma 10 yılda bir sınırsız olarak tekrarlanabilir. Marka tescil süresinin dolmasına 6 ay kala yenilemem işleminin harç ve ücret ödeyerek yapılması gerekmektedir. 

Tescil edilen markaların kullanılmakta olması şart değildir fakat tescilden sonraki 5 yıllık dönemde marka kullanılmaz ise iptaline karar verilir.  

 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.