Kur ve kur farkı nedir?

Kur ve kur farkı nedir?

Farklı yabancı para birimlerinin milli para cinsinden değerine “kur” denir. Bu iki para birimi değiş tokuş edildiği zamanki (yani alışveriş yaparken) arasındaki farka da “kur farkı” denir.

Kur farkı faturası nedir?

Hepimizin bildiği gibi, ülkemizde sabit döviz kuru yerine dalgalı döviz kuru sistemi kullanılmaktadır. Bu nedenle, satış günü döviz kuru, tahsilat günü döviz kurundan farklı olabilir. Bu durumda yabancı para tutarı aynı olsa bile, TL tutarı farklı olabilir. Kur farkından dolayı işletmelerin geçici vergi dönemlerinde sıklıkla sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Yabancı para cinsinden işlem yapan işletmeler genellikle, geçici vergi dönemlerinde oluşan kur farklarını fatura etmeyip, tahsilat sırasında fatura düzenlemektedir.

Vergi Usul Kanunu’nun 215. Maddesine göre kayıtlarda ve belgelerde TL kullanılmalıdır. Ancak TL cinsinden olduğu sürece yabancı para birimiyle organize edilebilir.

Bu yönetmeliğe göre, Türk şirketleri mal veya hizmet satışından doğan alacaklar için döviz faturası çıkarabilir, ancak TL olarak göstermelidir. Bununla birlikte, yabancı alıcılara dövizli fatura düzenlenmişse, faturaya eşdeğer TL eklenmesine gerek yoktur.

Yabancı para cinsinden düzenlenen faturalardaki döviz tutarları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru ile TL’ye çevrilir. Daha sonra bu tutar satıcı ve yurt içi alıcı tarafından defterlerine kaydedilir.

Halihazırda düzenlenmiş faturaların tahsilat günü geldiğinde herhangi bir kur farkı söz konusuysa; farktan kaynaklanan tutar faturalandırılır. Bu tarz faturalar, kur farkı faturası olarak adlandırılır.

Döviz kuru farkından dolayı, alıcı tarafından tahsil edilen ek tutar kur farkı geliridir; bu fark negatif bir sayıya yükselirse, kur farkı gideri olarak kabul edilir.

Tarafların adil bir şekilde anlaşabilmesi için kur farkı faturası esastır.

Kur farkı faturası nasıl düzenlenir?

Genellikle, kur farkı faturası diğer faturalardan farklı değildir. Kur farkı düzenlenirken dikkate alınması gerek noktaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Kur farkı faturaları Türk Lirası şeklinde düzenlenmelidir.
  • KDV, kur farkına göre hesaplanır ve yazılır.
  • Açıklama kısmı ‘Kur farkı faturası’ ifadesi ile işlenmiştir.
  • Karşı taraf e-faturayı ödeyen taraf ise, fatura elektronik fatura olarak düzenlenir.

Kur farkı faturası nasıl hesaplanır?

Kur farkı faturası hesaplamak için faturanın tamamı veya bir kısmı ödenmelidir. Kur farkının KDV’si eksi olarak dahil edilir. Bir örnek ile açıklamak gerekirse;

Fatura miktarı 3.000 Euro ve kur da 4,00 TL olsun. Faturanın ödeneceği gün kur 5,00 TL olsun. Fatura tutarı 3.000×4=12.000 TL olmasına rağmen ödeme tutarı 3.000×5=15.000 TL’dir. Aradaki 15.000-12.000=3.000 TL fark için KDV’si de içinde olan bir kur farkı faturası kesmelisiniz.

Kur ve kur farkı konusunu öğrendiniz. Şimdi, işinine yarayacak olan fatura nedir ve fatura örneği konularını kapsayan “Fatura Örneği“, amortisman nedir ve nasıl hesaplanır konulu yazımız “Amortisman Nedir?” ,ön muhasebe nedir ve ön muhasebede yapılması gerekenler konularını kapsayan “Ön Muhasebe İçin Yapılması Gerekenler” ve vergi dairesi nedir, vergi dairesi işlemleri gibi konuları içine alan “Vergi Dairesi İşlemleri Nelerdir?” yazılarımızı sizler için ele aldık göz atabilirsiniz.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.