KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt, KOBİ’leri bürokratik engeller ve evrak karmaşasından kurtardıklarını, düzene dayalı, bürokrasiden arındırılmış şekilde destek vermeye devam edeceklerini söyledi.
MÜSİAD ve Anadolu Aslanları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği panele katılan Cevahir Uzkurt, KOSGEB’in verdikleri destekler hakkında bilgiler paylaştı.
“İnsanları bürokrasiye boğmayacağız”
KOSGEB Başkanı Uzkurt, “Daha düzene dayalı, daha bürokrasiden arındırılmış bir anlayışla destekleri vereceğiz.” şeklinde konuşurken insanların bürokrasi nedeniyle devletten soğumasının önüne geçildiğini söyledi. Uzkurt, verilecek desteklerin ‘terzi usulü’ şeklinde yapıldığını, bir işletmeye verdiğiniz desteği ölçüp, biçerek ve ihtiyacı doğru tespit edilerek verildiğini söyledi.
Yeni girişimcilere verilen 50 – 100 bin liralık destekler ilk etapta yarar sağlayacağını ama işletmesini kurmuş KOBİ için bu desteğin anlamı olmayacağını ifade etti. Uzkurt, KOBİ’lerin ihracatını artıran, büyümesini sağlayan, yeni teknolojiyi işletmesinde uygulamasına yardımcı olduklarını söyledi. Uzkurt, “ İhtiyacı olan KOBİ’leri doğru tespit edelim. İhtiyacı olduğu kadar desteği verelim ve destek miktarını artıralım. Günün sonunda, ‘Bir firmaya 3-5 milyon yatırım-üretim desteği vermişsem bu rakamın ekonomiye 50-100 milyon olarak geri döndüğünü görelim’ anlayışıyla hareket etmeye başladık.” dedi.
Doğru destekleri vermek için çalışıyoruz
KOSGEB, bugüne kadar yaptığı destekleri başka bir yerden değil vatandaştan toplanan paralar ile yaptığını belirten Uzkurt, “Sizden toplanan paraları biz uygun görülen yerlere aktarıyoruz. Biz daha fazla destek verelim derken, diğer taraftan da doğru adresleri bularak doğru şekilde destekler verelim çabası içindeyiz. Biz bürokratlar ve devlet görevlileri olarak burada emaneti doğru yönetiyoruz diyebilirim.” şeklinde konuştu.
Destek programlarında değişikliğe gidildi
Girişimcilik destek programlarında köklü değişiklikler yapıldığını söyleyen Uzkurt, “Yeni bir sistemi yürürlüğe koyduk. Eskiden 50 bin TL hibe, 100 bin TL geri ödemeli olarak herkese veriyorduk. Yani bir çiğ köfteciye de, lokantacıya da, organize sanayi bölgesinde imalat yapmak isteyen bir girişimciye de verdik” diye söyledi.
KOSGEB olarak girişimciliği ikiye ayırdık
Başkan Uzkurt, girişimciliği ikiye ayırdıklarını ifade etti. Devamında, “bir ‘geleneksel girişimciler’ var. Bir de ‘ileri girişimcilik’ dediğimiz imalat sanayisinde teknoloji düzeyi yüksek ve katma değerli girişimde bulunmak isteyenler var. İmalatçı olanlara 360 bin TL’ye kadar destek vereceğiz ve bunun tamamı hibe olacak. Öbür taraftan, geleneksel girişimcilerden kurul, evrak bunları kaldırdık, 50 bin liraya kadar onlara destek vereceğiz ve orada da sadece şuna bakacağız; kuruluş desteği, yılın sonundaki performans. Bu para ile ister borcunu öde istersen istihdam et. Sadece performansa dayalı olarak bu parayı bu şekilde vereceğiz” dedi.
KAYNAK: Kobilgi Haber