KOBİ’lere e-ticaret uyarısı

Elektronik Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği’nden e-ticaret yapan KOBİ’lere uyarı yapıldı.

Elektronik Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği (EDER) Genel Sekreteri Fatih Balkan, e-ticaretle uğraşan işletmelerin önümüzdeki yıl için e-fatura ve e-arşiv kullanmak zorunda olup olmadıkları ile ilgili bilgi verdi.

Fatura Kesme-Gönderme Süreçleri

Aynı zamanda Platin Market E-Ticaret Sistemleri CEO’su olan Balkan, “e-ticarette yeni olan firmaların çok sık yaptıkları fatura kesme ve gönderme işleridir. Bu işler sistemli bir şekilde yapılırsa e-ticaret yapanlar için sitelerine ve iş geliştirmelerine ayıracakları süre bir o kadar fazla olur. Sipariş geldikten sonra sipariş veren firma veya kişilerin bilgileri muhasebe programına işlenir sonrasında fatura basma işlemleri gerçekleştirilir. Hazırlanan fatura ürünle birlikte kargo ile gönderilir. Eğer fatura ulaşmaz veya teslimatta zarar görürse işlemler tekrar edilir ve maliyetler yükselir” diye konuştu.

E-arşiv kullanımı zaman kazandırıyor

E-ticaretle uğraşan iş yerlerinin satışları arttıkça fatura işlemlerinin zaman kaybına neden olacağını söyleyen Balkan, “Bu durumları yaşamamak için e-fatura ve e-arşiv uygulamasına geçilmesi çok önemlidir. E-fatura ve e-arşiv son iki yılda yaygınlaşmış ve bir çok firma zorunluluktan veya isteğe bağlı olarak bu modele geçmiştir. Bu sayede fatura teslimatı ve takibi ciddi anlamda kolaylaşmıştır” dedi.

E-faturanın faydaları

e- faturayla matbu evrakta, noter onayı, kaşeleme ve müşteriye gönderme gibi zaman kaybına sebep olan işlerden kurtulursunuz. Fatih Balkan, “Tüketiciye e-faturasını hızlı bir şekilde gönderirsiniz. Ödeme alacaksanız tahsilatınız da hızlanır. Kargo gönderim ve diğer maliyetler 10 liralardan 16 ile 20 kuruş seviyelerine iner. Muhasebecinize fatura gönderip alma işlemleriniz hızlanır ve zaman tasarrufu sağlarsınız. Kağıt maliyetlerinin arttığı bu dönemde kağıt masraflarından kurtulursunuz. En önemlisi de doğayı ve yeşili korumuş olursunuz” diye konuştu.

E-fatura mükellefi olmalı mıyız?

E-fatura zorunluluğu son iki yılda yaptığınız ciroya bağlıdır diyen Balkan, 2019 yılında ocak ayında e-faturaya geçip geçmeyeceğinizi 2017 yılı cironuza bakarak anlarsınız. 2017 cironuz 5 milyon lira altındaysa geçmek zorunda değilsiniz. İsteğe bağlı olarak geçebilirsiniz. Tavsiyemiz geçmeniz yönündedir. Cironuz 5-10 Milyon Lira arasındaysa mükelleflerin e-arşiv fatura uygulamasına geçmesi gereklidir. Eğer cironuz 10 Milyon Lira ve üzerindeyse e-arşiv kullanma zorunluluğu bulunmaktadır. Önemli bir detay ise e-arşiv kullanması gereken mükelleflerin e-fatura uygulamasına geçmeleri gereklidir. Geçiş yapmadan kullanılamaz. Bu nedenle e-arşiv kullanması zorunlu olan işletmelerin e-fatura sistemine geçmeleri gerekir” diyerek sözlerini bitirdi.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.