KOBİ’ler Yeşil Pasaport Alabilir Mi ?

kobiler yeşil pasaport alabilir mi ?

Yeşil pasaport, yurt dışı seyahatlerinde vize muafiyeti sağlayan ve standart pasaportlara kıyasla daha fazla ayrıcalığa sahip bir belgedir. Normalde devlet memurlarına, bakanlara ve milli sporculara verilen bu pasaportun belirli şartlar altında ihracatla uğraşan KOBİ’ler tarafından da alınması gündeme gelmiştir. Bu yazıda sizlere yeşil pasaportun KOBİ’lere sağladığı avantajlar ve alım şartlarını aktaracağız :

KOBİ’ler için Yeşil Pasaport’un Sağladığı Avantajlar

KOBİ’lerin küresel düzeyde ticaret yapabilmesi için ilgili yurt dışı fuarlarına, konferanslara ve ticari görüşmelere kolayca erişebilmeleri gerekmektedir. 116 ülkeye vizesiz giriş imkanı ile ihracatçı KOBİ’ler iş ağını genişleterek (Networking) hem yeni deneyimler elde eder hem de insan kaynakları ve iş gücü kaynağı olarak ek imkanlar elde ederler. Yeni pazarlara açılabilir, yeni iş fırsatlarını değerlendirme imkanı elde edebilir ve ürün inovasyonu ile yenilikçi ürün ve hizmetler sunabilirler. Vize başvurusu sürelerindeki gecikmelerden ve maliyetlerden kurtulan kobiler, işleri için daha tasarruflu bir iş geliştirme alanı elde ederler. Aynı zamanda yurt dışındaki iş insanları, yatırımcılar ve diğer paydaşlar nezdinde de marka değeri olarak güven ve prestij elde ederler.

kobiler yeşil pasaport alabilir mi ?

Yeşil Pasaport İçin İhracat Tutarı Güncellemesi

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı’nın 2023 verilerine göre ülkemizde yer alan ihracatçı sayısı 139.830 olmuştur. 2022 yılından bu yana ihracat yapan KOBİ’lerin sayısı %339 artış göstermiştir. Yeşil pasaport alabilme alt sınırının aşağı çekilmesi kararı ile KOBİ’lerin yurt dışı iş bağlantılarının kolaylaştırılması ve yurt dışı işlemlerini daha kolayca yapabilmeleri hedeflenmektedir. Aynı zamanda Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, KOBİ’lerin ihracata katılımını artırmayı hedeflediklerini belirtmiştir.

Firmanın bir yetkilisi adına verilecek yeşil pasaport için minimum ihracat tutarı 500 bin dolar olarak belirlenmiştir. Bu kararla eskiden olan 1 milyon dolar ihracat alt kriteri güncellendi. Kobilerin, üç takvim yılı boyunca ihracat ortalamasının 500 bin dolar ile 10 milyon dolar arasında olması dikkate alınmaktadır. Ticaret Bakanlığı 2024 yılı içerisinde 267 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşmayı hedeflemektedir.

İhracatçılar İçin Yeşil Pasaport Başvuru Şartları

Yeşil pasaport başvurusu için gerekli alt tutarı karşılayan firmaların sahipleri dışında ortakları ve çalışanları da bu haktan yararlanabilmektedir. Öncelikle ihracatçı birliklerine başvurulması ardından ilgili dilekçe, talep formu, firmanın sahipliğini güncel bir şekilde gösteren ticaret sicil gazete fotokopisi, firma çalışanı için geçmişe dönük üç aya ait SGK bildirgesinin aslı, firma temsiline yetkili kişilerin noter onaylı imza sirküleri aslı ve fotokopisi, nüfus cüzdanı okunaklı fotokopisi gereklidir.

İlgili başvurudan sonra evrakların eksiksiz teslim edilmesi durumunda, İhracatçı KOBİ’ler 4 yıl boyunca pasaportlarını kullanabilirler. Bordo pasaporta sahipseniz, yeşil pasaportu alabilmek için bordo pasaportunuzu yanınızda getirmeniz gereklidir. Sizler de yurt dışı iş bağlantılarınızı güçlendirirken sürdürülebilirlik kazanmak için Mentor desteği almak isterseniz buraya tıklayarak girişimcilik desteği alabilirsiniz.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.