Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), büyümek isteyen KOBİ’lere işbirliği yapmaları halinde destek veriyor.
Büyüyüp gelişmemekten şikayet eden KOBİ’ler, KOSGEB desteğiyle gelişmeye, büyümeye ve bu pazarda bende varım demeye başlıyorlar. Peki nasıl mı? Detaylar haberimizde…
‘İşbirliği yap, finansmanı kap’
Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin destekçisi olmayı kendine görev edinen KOSGEB, bu bağlamda yeni yapmış olduğu destek programıyla KOBİ’lerin büyümesine katkı sağlıyor. Büyümeyi gerçekleştiremeyen KOBİ’lere işbirliği yapmaları halinde destek veriyor. KOSGEB, ‘İşbirliği Destek Programı’ ile büyüyemeyen, gelişemeyen KOBİ’lerin yardımına koşuyor, onlara proje ve kredi desteği sağlıyor.
Program KOBİ’leri iki yöntemle destekliyor
‘İşbirliği Destek Programı’ çerçevesinde KOBİ’ler iki ayrı yöntemle destek alıyorlar.
1. Yöntem: İşletici Kuruluş Yöntemi
2. Yöntem ise Proje Ortaklığı şeklinde ifade ediliyor.
Destek miktarı 10 milyonu buluyor
İşletici Kuruluş Yöntemi’nde, projenin KOSGEB tarafından kabul edilmesiyle birlikte projeyi yürüten işletmeler kuruluş ve işleyiş aşamalarıyla ilgili belgeleri eksiksiz olarak veriyor. Evrak ve onay süreci tamamlandıktan sonra KOSGEB, işletmelere 5 milyon liraya kadar işletici kuruluş desteği veriyor.
Proje Ortaklığı Yöntemi’nde ise projeye ortak olan işletmelerin proje başvuru formunda belirtilen iş, zaman ve işleyişte kendi payına düşen iş bölümünü tam olarak yerine getirmesi gerekiyor. Proje Ortaklığı Yöntemi ile işletmeler 10 milyon TL’ye kadar destek almış oluyorlar.
İşletmeler hangi projelerle destekleniyor?
KOBİ’ler ve işletmeler kendisi gibi veya daha büyük olan işletmelerle birbirinden faydalanmak koşuluyla, maliyeti azaltan ve rekabet gücünü artıran projeler sunmaları halinde destek görüyorlar. KOSGEB’in kabul ettiği projeler ise şu şekilde sıralanıyor:
• Kapasite, verimlilik, ürün çeşitliliği ve kalitelerini artırmaları amacıyla ortak imalat işbirlikleri,
• Müşteri istekleri ve pazarın talebinin karşılanması amacıyla ortak tasarım, ürün ve hizmet işbirlikleri,
• Ürün ve hizmet kalitelerini geliştirmeleri amacıyla ortak laboratuvar işbirlikleri,
• Pazar paylarını artırmaları ve marka imajı oluşturmaları amacıyla ortak pazarlama işbirlikleri,
• Beceri ve kabiliyetlerini geliştirmeleri ve değer zincirlerine katılmaları amacıyla yapılan işbirlikleri şeklinde sıralanıyor.
KAYNAK: Kobilgi Haber