KOBİ’ler İçin Sektör Sektör Sosyal Medya Kullanımı

İnsanlar arasında akıllı cihazların kullanımının artması, internet kullanımının artmasıyla doğru orantıda ilerliyor. İnsanlar artık ulaşmak istedikleri her şeyi önce internet üzerinden taratarak araştırıyorlar. İnsanlar arasında bu cihazların kullanımının artması, markaların hedefledikleri kitleye daha rahat ulaşmasını da sağlıyor. Bu sebepten dolayı işletmeler dijitale önem vermeye başladılar. KOBİ’lerde bu konu ile ilgili kendilerini geliştirerek dijital platformlar üzerinde etkili olmak durumundalar. Biz de bugün sektör sektör KOBİ’lerin hangi sosyal mecrada yer alması gerektiği konusu üzerinde duracağız. O zaman artık hadi başlayalım.

Facebook

B2C olarak çalışan işletmeler için uygun olan Facebook, bazı durumlarda B2B çalışan işletmeler için de uygun olabiliyor. Facebook’da aktif olan başlıca sektörler şu şekilde; otomobil, moda, e-ticaret, spor, emlak, perakende, sağlık, pazarlama, eğlence, haber ve istihbarat sektörleri. We Are Social ve Hootsuite’ın 2018 verilerine göre dünya geneli üzerinde en fazla Facebook kullanıcısı 18-34 yaş aralığında yer alıyor. Türkiye’de Facebook kullanan kişi sayısı tam olarak 51 milyon. Bu 51 milyonun %86’sı Facebook’a mobil olarak giriş yapıyor. Türkiye’de Facebook kullanıcılarının %63’ünü erkekler, %37’sini ise kadınlar oluşturuyor. Facebook kullanımının yaş aralığı ise 18-44 arasında bulunuyor.

Instagram

Instagram B2C olarak çalışan işletmeler için biçilmiş kaftan durumundadır. Instagram kullanıcılarının neredeyse yarısından çoğu her gün Instagram’da aktif durumda. Instagram’da aktif durumda olan başlıca sektörler şu şekilde; moda, turizm, sağlık-güzellik, yiyecek-içecek, e-ticaret, fotoğrafçılık, otomobil, etkinlik organizasyonları sektörleri. We Are Social ve Hootsuite’ın 2018 verilerine göre 33 milyonluk kullanıcı sayısıyla dünyada en çok Instagram kullanan 2. ülke durumundayız. Türkiye’de Instagram profillerinin %41’i kadınlara ait gözüküyor. Instagram kullanımının yaş aralığı ise 18-34 arasında bulunuyor. Yaptığınız işe güveniyorsanız ve yukarıda belirttiğim sektörlerin içerisinde yer alıyorsanız ne duruyorsunuz? Hadi hemen başlayın.

Twitter

Twitter, B2B çalışmalar yapan markalara göre B2C markaların daha çok yer aldığı bir platform. Twitter’da aktif durumda olan başlıca sektörler şu şekilde; haber, perakende satış, e-ticaret, turizm, telekom, sağlık, finans ve spor sektörleri. We Are Social ve Hootsuite’ın 2018 verilerine göre dünya geneli üzerinde 330 milyon Twitter kullanıcısı yer alıyor. Twitter, KOBİ’lerin mevcut müşterileri ile iletişim kurup etkileşim halinde olması için harika bir platform!

YouTube

2005’te temeli atılan ardından 2006’da Google tarafından satın alınan YouTube, Google’dan sonra en büyük ikinci arama motoru. İnsanların her gün milyarlarca video izlediği platform, KOBİ’lerin hedef kitleleriyle temas kurabilmesi harika bir köprü görevi görüyor. We Are Social ve Hootsuite’ın 2018 verilerine göre Youtube, Türkiye’de en fazla kullanılan platform. İstatistiklere baktığımızda 16-24 yaş aralığında bulunan kişilerin %72’si YouTube’da video izliyor. İstatistiklerde yaş aralığını yükselttiğimizde 25-34 yaş aralığında bulunan kişilerin %63’ü, 34-44 yaş aralığında bulunan kişilerin % 75’i, 45-54 yaş aralığında bulunan kişilerin ise %48’i YouTube’da video izliyor.

B2B veya B2C farketmeksizin işletmenizle ilgili video çalışmaları gerçekleştiriyorsanız kesinlikle YouTube’da yer almalısınız!

LinkedIn

Genel olarak iş hayatıyla ilgili paylaşımların yapıldığı bir platform olan LinkedIn, bakıldığında B2B firmalar için uygun gözüküyor. Fakat platformun genel amacı istihdam sağlamak olduğu için B2C markaların da LinkedIn’de yer almasında herhangi bir problem bulunmuyor. LinkedIn’de aktif durumda olan başlıca sektörler şu şekilde; istihdam, bilim-teknoloji, finans, imalat, pazarlama, hukuk, eğitim, serbest meslek hizmetleri, sağlık sektörleri. LinkedIn en çok 25-45 yaş aralığında yer alan kitle tarafından aktif olarak kullanılıyor.

Pinterest

Pinterest, genel olarak kadın kullanıcı odaklı bir platform. Pinterest’de aktif durumda olan başlıca sektörler şu şekilde; sanat, moda, ev dekorasyonu, yiyecek-içecek gibi görselliği ön planda olan sektörler yer alıyor.

KOBİ’ler İçin Sosyal Medya Paylaşım Saatleri

Yapılan araştırmalara göre KOBİ’lerin %77’si pazarlama çalışmalarında sosyal medyayı kullanıyor. Bunun yanında KOBİ’lerin %32’si ise sosyal medya pazarlaması için ciddi yatırımlar yapıyor. Sosyal medyaya önem vermenin yanında sosyal medyada doğru anda doğru hedef kitleyle buluşabilmek daha önemli. O zaman şimdi hangi zaman aralıklarında hangi mecralarda içerik girmelisiniz ona bakalım.

Facebook Paylaşımları İçin En İyi Zamanlamalar

Sprout Social yaptığı araştırmaya göre işletmeniz için hazırladığınız içerikleri Facebook’a yüklemek için en ideal zaman çarşamba ve perşembe günleri saat 13.00 ile 15.00 arasıdır. Bu zaman aralığında elinizde içerik yoksa hafta içi 10.00 ile 15.00 arası da içerik paylaşımı yapabilirsiniz.

Twitter Paylaşımları İçin En İyi Zamanlamalar

Sprout Social yaptığı araştırmaya göre işletmeniz için hazırladığınız içerikleri Twitter’a yüklemek için en ideal zaman cuma günü 9.00 ile 10.00 arasıdır. Bu zamanın dışında perşembe günü 9.00 ile 13.00 arasında, cuma günü 8.00 ile 14.00 arasında, cumartesi günü 9.00 ile 11.00 arasında içerik paylaşımlarınızı yapabilirsiniz.

Instagram Paylaşımları İçin En İyi Zamanlamalar

Sprout Social yaptığı araştırmaya göre işletmeniz için hazırladığınız içerikleri Instagram’a yüklemek için en ideal zamanlar salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri içerisinde saat 9.00 ile 19.00 arasındadır.

 

 

 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.