KOBİ’nin açılımı, küçük ve orta büyüklükteki işletme anlamına gelmektedir. Yani bünyesinde bir yılda 250 kişiden az çalışan barındıran, yıllık net geliri 40 milyon TL den az olan işletmelere Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme, kısaca KOBİ denilmektedir.
Çalışan sayısı 250 kişiden fazla olan ve yıllık mali bilançosu 40 milyon TL’den fazla olan işletmelere ise Büyük Ölçekli İşletme denilmektedir.
KOBİ maliyetlerine göre kaç gruba ayrılır?
KOBİ’ler mali durumlarına göre mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır.
1- Mikro İşletme
Bünyesinde 10 kişiden az kişiyi çalıştıran ve yıllık net satış hasılatı 1 milyon TL den az olan işletmelerdir.
2- Küçük İşletme
Bir yılda 50 kişiden az çalışan istihdam eden ve mali açıdan yıllık 8 milyon TL’yi aşmayan işletmelerdir.
3- Orta Büyüklükteki İşletme
Yılda 250 kişiden az çalışan barındıran, yıllık net geliri 40 milyon TL den az olan işletmelere Orta Büyüklükteki İşletme denir.
Yukarıda maddeler halinde saydığımız özelliklerin her hangi birine uyan işletmelere KOBİ denilmektedir. Ancak ortaklık durumu yada başka bir şirkete bağlı olma durumu şirketi KOBİ olmaktan çıkarır. Yani işletmenizin % 25 ve daha fazlası her hangi bir kişi veya kuruluş tarafından satın alındığında işletmeniz KOBİ statüsünden çıkar.
TÜİK’e göre ülkenin tamamında KOBİ’ler aktif
Kobiler, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizin tamamına yakınında (%99,8) girişimciler olarak aktif rol almaktadır. Bunun yanında kobiler ülke nüfusunun % 73,5’ine iş alanı açma, çalıştırma konusunda imkân sağlamaktadır.
KAYNAK: Kobilgi Haber