Ekonomi kurmaylarının aldığı kararla KOBİ’leri ticari işlerinde oldukça kolaylaştıracak Devlet Destekli Alacak Sigortası Sistemi iş dünyasının ilk gündem maddesi haline geldi.
Devlet Destekli Alacak Sigortası Sistemi ile işveren, KOBİ ve işletmeler rahat nefes alacak. İşvereni rahatlatacak olan sistemden faydalanmanın yollarını sizin için araştırdık.
KOBİ’lerin ticareti rahatlayacak
KOBİ’lerin yapmış oldukları ticari işlerde alacaklarının temininde yarar sağlıyor. Sistem şirketin hacmine ve sürenin uzunluğuna göre tespit edilerek sabit primle sağlanırken prim miktarının 10 – 15 misli kadar KOBİ’lerin alacakları korunmuş oluyor.
Alacaklarda ihracat maliyetleri giremeyecek
KOBİ’lerin kazancı 25 milyon lira olan vadeyle yaptığı satışlardan oluşan alacaklarını sigorta yaptırabilecekler. İhraç ettiği ürünleri sigorta yaptıramayacak.
Sistem hakkında görüşleri alınan CRIF Türkiye Genel Müdürü Kerem Özgür Araç, “KOBİ’ler için büyük fırsatlar barındırıyor, uygulama ile piyasayı rahatlatacak bir çalışma olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uygulamayı teşvik ettiği ‘alacak ve kefalet sigortaları’ 2019’un en çok konuşulacak konularından olacak. Yıllık cirosu 25 milyon TL altındaki işletmelerin yararlanacağı alacak sigortasına ilgi oldukça yoğun” şeklinde konuştu.
Alacak sigortasından faydalanmak için;
1- Firmanın 2 yıldır kurulmuş olması ve 25 milyon lira vadeli bütçesi olması gerekiyor. KOBİ’ler acenteleri kullanarak başvuru yapacaklar.
2- Yıllık kazancına ve vade seçeneklerine göre (120/180/360 gün) primler tespit edilirken pirim meblağının 10 – 15 misli alacakları korunma altına alınacak.
3- Verilen vade miktarının yarısından fazlası kadarını alıcı kişiler adına değerlendirmede bulunulur. 1 (en düşük riskli) – 6 (en yüksek riskli) şeklinde alıcı kişilerin sıralanması yapılır.
4- En düşük seviye olan 6 puanı olan kişiye alacak verilmez. 1 ile 5 puanlı alıcılar için kişi başına, aldığı puana ve KOBİ’nin mali bilançosuna göre 300 bin TL’lik limit belirlenir.
5- Sistem kapsamına alınmayan alıcılar için de kapsamda olan alıcılara ayarlanan en yüksek limit toplam limit olarak belirlenir.
6- KOBİ’ler borç ödemesini peşin yapabilecekleri gibi taksitle de yapabilirler. Ödemesini peşin yapanlara % 10 indirim yapılırken ödemenin % 25’i peşin, kalanı ise 3 taksitte ödenmektedir.
7- İşletmeler aldıkları poliçeleri teminat yerine koydurarak bankalardan kredi çekme durumları da artar.
KAYNAK: Kobilgi Haber