Kasa Defteri Nasıl Tutulur?

kasa defteri nasıl tutulur

Kasa defterinin nasıl tutulur? Bu sorudan önce kasa defterinin ne demek olduğunu kısaca açıklayalım. Kasa defteri en kısa tanımı ile işletmelerin günlük olarak yapmış olduğu işlemlerin kayıt altına alındığı defterdir. İşletmeler gün içerisinde yaptıkları tahsilat ve ödemelerini bu defter ile kayıt altına alıp yönetirler. Kasa defteri iki taraftan oluşur. Kasa defterinin bir tarafına önceki günden devredilen tutar yazılırken diğer tarafına gün içerisinde tahsil edilen paralar ve günlük satış tutarı yazılır. Daha detaylı bilgi için Kasa Defteri Nedir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kasa Defteri Nasıl Tutulur?

Kasa defteri tutmak için bazı yollar vardır. Bunlardan biri el ile yazarak defter tutmak diğeri ise web tabanlı bir program kullanarak günlük gelir ve giderlerinizi kayıt altına almaktır. Kasa defterini T şeklinde düşünürsek bir tarafı borç bir tarafı alacak kaydı için kullanılmaktadır. Kasa hesabının sağ kısmı yani alacak kısmı kasa hesabından nakit çıkışı anlamına gelmektedir ve kasada artış değil azalma meydana gelmektedir. Bu durumda kasa hesabında alacak olarak görünen miktar diğer ilgili hesaplarda borç olarak görülmektedir.

Bu hataları yapmazsanız siz de yemek kartı ile 9.000 tl ye kadar kazanç sağlayabilirsiniz.

sanal-pos-nedir?

Yemek kartı kullanılarak 9.000tl ye kadar kazanç sağlayabileceğini biliyor  muydunuz ?  Daha detaylı bilgi için linke tıkla…


Buraya tıkla

Kasa Hesabı İşleyişi

Kasa hesabını “Alacak” ve Borç” diye iki kısımdan oluşan bir T harfi gibi düşünebiliriz. T harfinin sol tarafı “Borçları” ve sağ tarafı da “Alacakları” göstermektedir. Sol tarafa yapılan herhangi bir yevmiye kaydı kasada artışa neden olurken, sağ tarafa yapılan herhangi bir kayıt kasada azalışa yani kasadan nakit çıkışına neden olmaktadır. Program kullanılarak tutulan kasa defterlerinde sol taraftaki artışın kaydı “Tahsil” olarak kaydedilmektedir. Sağ tarafta oluşan azalma ise programda “Tediye” olarak kaydedilmektedir.

Kasa Hesabında Yıl Sonu İşlemleri Nasıl Olmaktadır?

VUK’na göre kasa hesabında yıl sonunda iki tür işlem yapmak gerekmektedir. Bunlar;

  • Envanter işlemi
  • Değerleme işlemi

Envanter İşlemi: Kasa hesabı belli dönemlerde sayılmalı ve sayım sonucu mutlaka bir tutanak ile gösterilmelidir. Belli dönemler ibaresinden kasıt ise işletmeden işletmeye değişmektedir. Bazı işletmeler yıl sonu envanter alırken bazıları ise ay sonu hatta haftalık envanterler almaktadır. Envanter işlemi ile işletmeler alacaklarını, borçlarını kısacası varlıklarını sayarak kayıt altına alırlar. Bu sayım sonucunda mevcut tutar kasa hesabının borç kısmı ile karşılaştırılır ve aradaki fark tespit edilir. Buna göre aradaki fark negatif ise 197-Sayım ve Tesellüm Fazlalıkları hesabı, aradaki fark pozitif ise 397- Sayım ve Tesellüm Fazlalıkları hesabına gerekli kayıtlar yapılarak kapatılır.

Değerleme İşlemi:  İşletmenin kasa hesabında hem TL cinsinden hem de döviz cinsinden nakit girişleri takip edilebilir. Tek fark döviz cinsinden girilen tutarlar 900-Nazım Hesaplarda takip edilir. Böylece döviz cinsinden takip edilen hesaplar ay sonunda yapılacak olan sayımda zorluk çıkarmayacaktır. Yabancı paralar için değerleme işlemi, bilanço günü açılan döviz kuru ile nazım hesaplarda bulunan miktarın çarpımı sonucu çıkan değerin muhasebe kayıtlarına geçirilmesidir. Değerleme işlemi sonucunda çıkan kur farkı pozitif ise 646-Kambiyo Karları hesabında negatif ise 656-Kambiyo Zararları hesabında takip edilir.

 

Bu hataları yapmazsanız siz de yemek kartı ile 9.000 tl ye kadar kazanç sağlayabilirsiniz.

Yemek kartı kullanılarak 9.000tl ye kadar kazanç sağlayabileceğini biliyor  muydunuz ?  Daha detaylı bilgi için linke tıkla…


Daha Fazla Bilgi Al

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.