Joint Venture

Joint Venture

Joint Venture (Ortak Girişim) potansiyelinizi başka firmalarla birleştirip ortak girişim haline getirerek ekonomik atılımlar gerçekleştirmek anlamına gelmektedir. Spesifik olarak değerlendirmek gerekirse, Joint Venture yabancı piyasaya açılmak isteyen kişi/kurumlar için etkili ve hızlı bir yol olarak öne çıkmaktadır. Peki nasıl kurulabilir?

Joint Venture (Ortak Girişim) Nedir?

Ortak girişim şirketinizin potansiyelini başka firmalarla bir araya gelerek ekonomik tırmanışa geçmenizdir. Genelde dış piyasaya açılmak için kullanılmaktadır. İş planınızın içerisine ortak girişim eklemenin faydalı olacağı durumları şu şekilde listeleyebiliriz;

  • Teknik destek ihtiyacı
  • Yeni pazara girme fikri
  • Kaynağın ve riskin paylaşılması
  • Yerel firmaların ticari/hukuki avantajları 

Yapısı

İlk olarak şu mutlaka belirtilmeli ki ortak olacağınız şirket ile finansal olarak da hukuksal olarak da  birbirinizden bağımsız olmalısınız. Ortak olacağınız şirket ile beraber isterseniz 3. bir firma kurabilirsiniz. Bu ortak girişimi gerçekleştirirken imzalayacağınız sözleşmeye de dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle 2 şirketin de katacağı değerlerin neler olduğu net bir şekilde masaya yatırılmalıdır. Ortak olacağınız işletme ile aynı paralelde olmanız, gideceğiniz rotanın aynı yere doğru akması ve birbirinizden beklediğiniz şeylerin kesinleşmiş olması, yaşanabilecek bir sürü sorunu daha yaşanmadan bertaraf edecek ve kuracağınız ortaklığın başarılı olmasını sağlayacaktır.

Joint Venture Şirket Tipi Nedir?

Ortak girişim gerçekleştirirken dikkat edeceğiniz en önemli noktalardan birisi de ortakların ikisininde müşterek ve müteselsil olarak her şeyden birlikte sorumlu olmasıdır.

Joint Venture Türk Ticaret Kanunu’nda ayrı bir şirket tipi olarak geçmemektedir. Türk Mevzuatı içerisinde farklı kanunlarda insanların karşısına çıkmaktadır. Borçlar Kanunu içerisinde Adi Ortaklık, Kamu İhale Kanunu içerisinde Ortak Girişim, Vergi Kanunu içerisinde ise “İş Ortaklığı” başlıkları altında birbirine oldukça benzer şekilde görülmektedir. Bu sebeple ortak girişim sözleşmesi hazırlanırken şirket hakları ve gerekli olan yükümlülükleri detaylı olarak metin içerisinde bulunması gerekmektedir. Aslında Ortak Girişim’i dışarıya karşı korumak için ve ortaklar arasında yaşanabilecek anlaşmazlığı önleyebilmek için gerekli olan hükümlere yer verilmelidir. Ortaklığın içerisine konulan know-how, uzmanlık noktaları ve aktifler detaylandırılmalıdır. 

Joint Venture ve Konsorsiyum Arasındaki Fark Nedir?

Joint Venture konusu genelde Konsorsiyum ile karıştırılmaktadır. Ortak girişim ile Konsorsiyum arasındaki temel fark şu şekildedir; Konsorsiyum’da her ortak kendi görevini yerine getirmelidir ve o alandan sorumludur. Ortak girişim konusunda ise yukarıdaki bölümde de belirttiğimiz gibi müteselsil bir sorumluluk bulunmaktadır. Yani ortak girişim içerisinde kişi ben üzerime düşeni yaptım diyerek sorumluluktan kurtulamamaktadır. İşin bütününden sorumludur. İşte tam olarak bu nedenle Joint Venture Sözleşmesi’nde sorumluluk alanları doğru bir şekilde belirlemek, işi istenilen ölçüde gerçekleştiremeyen ortağa başvurabilmek için oldukça önemli bir konudur. En başta hukuki konularda olduğu gibi Ortak Girişim Sözleşmesi’nde gizlilik sözleşme ve ardından da ön protokol anlaşmasının imzalanması ortaklık açısından olmazsa olmazlardandır. 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.