İşletmelerin Satın Almada Yaptığı Yanlışlar

Şirketlerin yapmış olduğu satışlar ekonomisinin bel kemiğini oluşturur. Ticaret erbabının söylediği ‘Bir malı alırken kazanacaksın’ diye bir tabir vardır. Bu bağlamda şirketlerin satın alma departmanına çok iş düşmektedir.

Satın alma departmanı aldığı malzemeyi uygun fiyata alınca şirket ekonomisine tasarruf yapılmış olunur. Satın almada çoğu zaman yanlışlık yapılır. Bu yanlışlıklar genelde satın almacıların birbirini olumsuz etkilemesinden kaynaklanır. Yapılan yanlışlıklara hep birlikte göz atalım.

1. Tanıdık Toptancılarla Çalışmak

İşletme sahiplerinin yaptığı yanlışlardan birincisi tanıdık toptancı ile çalışmaktır. Patronun akrabası olan bu kişiler sattığı malı ucuz şekilde tedarik ettiği izlenimi içindedirler. Bu sebepten dolayı satın almacı başka bir tedarikçiden fiyat almaya ya da ürünle alakalı olumsuz bir durum yaşadığında tedarikçiyi değiştirmeye ihtiyaç duymuyor. Kalite ve uygun fiyattan ödün vermemek için mümkün mertebe ‘dostluk başka alış veriş başka’ prensibiyle hareket edilerek şirketin ekonomik yönden zarara uğraması önlenmiş olunur.

2. Tedarikçi arama sürecine ehemmiyet göstermemek

Ülkemizde günden güne üretici sayısında artış görülmektedir. Her zaman çalıştığınız toptancıya bağlı kalmadan almış olduğunuz malı daha ucuza alabilmenin araştırmasını yaparak işletmenize ekonomik yönden kazanç sağlamış olursunuz. Bu iş size zaman açısından fazla mesai harcamanıza neden olsa da satın alma bütçeniz düşmüş olur.

3. Yapmış olduğunuz işlerde teknolojiyi kullanmamak

Toptancılar işlerini daha çok eski düzen olan deftere not etme ile yaparlar. İnternet ortamında yapmazlar. Bilgisayar ortamına kaydederek satın alma ile ilgili önceden alınmış olan bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz. Bu bilgilerden yola çıkarak size en uygun ve kaliteli ürünü veren toptancıyı tespit etmiş olursunuz. Son zamanlarda e-ticarete giriş yapan firmalar tedarikçilerini internet ortamından bularak hem zamandan hem de fiyattan tasarruf yapmış oluyorlar.

4. Toptancıya ön yargılı davranmak

Satın almacı arkadaşlarınızın yaşadığı olumsuzluk sizi etkilememelidir. Arkadaşınızın geçmişte toptancı ile yaşadığı sorun yüzünden o toptancıya ön yargılı davranmamalısınız. Çünkü bu yaşanan toptancı ve satın almacı arkadaşınız arasında olmuştur. Belki de peşin hüküm vermeniz sonucunda hizmetinde ve ürün kalitesinde sorun yaşamayacağınız bir toptancıdan yoksun olacaksınız. İşinize duygusallığı katmayıp profesyonelce düşündüğünüz zaman siz ve şirketiniz kazanacaktır.

Kaynak: Kobilgi Haber

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.