Girişimcisiniz veya bir girişimci adayısınız, yeni bir şirket kuracaksınız ama fatura, muhasebe, fiş gibi konular hakkında hiçbir fikriniz bulunmuyor. Belki de bir şirket sahibisiniz ama muhasebe kayıtlarınızın takibini bir mali müşavir hallediyor. Fakat şirketinizi ilgilendiren mali konuları sizin de yönetmeniz avantajlı olmanızı sağlayacaktır. Peki, bu şartlar altında muhasebe bilmeden neler yapabilirsiniz? Genel muhasebe ve ön muhasebe arasındaki farkı nasıl anlayabilirsiniz. Şimdi bu soruların cevaplarını vermeye başlayalım.
Genel Muhasebe
Ön muhasebe içerisinde kayıt altına alınan işlemlerin sonraki duracağı durak genel muhasebe durağıdır. Ön muhasebede kayıt altına alınan işlemi tekrar kayıt altına alarak sınıflandırırsınız ve işlemleri raporlamaya ve analize daha entegre duruma getirirsiniz. Genel muhasebedeki sınıflandırmalar aracılığıyla işletmenizin varlık borçlarını bilanço; gelir giderlerini ise gelir tablosu gibi finansal tablolar aracılığıyla izleyebilirsiniz. Ayrıca genel muhasebe kaydı işlemlerini muhasebe üzerine eğitim almış muhasebeciler veya mali müşavirlerin ayarlaması şirketiniz için daha doğru olacaktır.
Genel Muhasebenin Ön Muhasebeden Ayrılan Özellikleri Nelerdir?
Ön muhasebe işlemini genel muhasebe öncesinde yapılan ön hazırlık olarak düşünebilirsiniz. Fatura takibi, gelir-gider dengesi, çek-senet takibi gibi işlemlerinin işletme sahipleri tarafından düzenli olarak gerçekleştirilmesi, mali müşavirlere kolaylıklar sağlar ve şirket muhasebesinin daha derli toplu olmasını sağlar. Genel muhasebe içerisinde yer alan çalışmalar, işletmenin ön muhasebe verilerini ele alır ve o verileri bir üst seviyeye taşır.
Genel muhasebeyi ön muhasebeden ayıran özellikler şu şekilde;
- İlgili olan vergilerin hesabı ve beyan işlemi
- İşletmenin genel mali durumunun takibi
- İşletmeye ait olan tüm varlıkların, faturaların ve borçların takibi ve beyan işlemi
- İşletmeye ait olan defter kayıtlarının tutulması ve beyan işlemi
Ön Muhasebe Nedir?
Ön muhasebe şirketinin içerisine gelen evrakların ilk kayıt işleminin gerçekleştirildiği noktadır. Bu işlemler şu şekildedir;
- Cari hesap takibi
- Gelir gider takibi
- Online tahsilat
- Raporlama
- Fatura kesme ve takip işlemi
- Banka hesabı takibi
- Stok takibi
Genel muhasebenizin sorunsuz ve düzenli bir şekilde işlemesini istiyorsanız ön muhasebenizi eksiksiz bir şekilde tutmanız gerekmektedir. Finansal konularda sorun yaşamamak için yapmanız gereken ilk şey ön muhasebenizi düzgün tutmak ardından ise genel muhasebenize dikkat etmektir.