Gelir Tablosu Nedir? Nasıl Hazırlanır?
Gelir tablosu nedir? Nasıl hazırlanır? sorularının cevabı bu yazımızda… Gelir tablosu en net ifade ile bir şirketin belirli dönemler içerisinde elde ettiği gelirleri ile katlandığı maliyetleri ayrıntılı bir şekilde gösteren ve bunların neticesinde ortaya çıkan net – kar zarar durumunu özetleyen tablodur. Gelir tablosu, konu olan dönem için işletmelerin faaliyetlerini ortaya koymaya yarar.
Gelir Tablosu Türleri Nelerdir?
Gelir tablosu, “Hesap Tipi” ve “Rapor Tipi” olmak üzere 2’ye ayrılır. Hesap tipi gelir tablosu “T” şeklinde düzenlenmiş olup sol tarafta giderler, sağ tarafta ise gelirler yer alır.
Hesap Tipi Gelir Tablosu Örneği
Rapor tipi gelir tablosu ise hesap tipi gelir tablosuna göre daha geniş ve kapsamlıdır. Tek düzen hesap planı şeklinde oluşturulmuş gelir tablosu çeşididir.
Bu hataları yapmazsanız siz de yemek kartı ile 9.000 tl ye kadar kazanç sağlayabilirsiniz.
Yemek kartı kullanılarak 9.000tl ye kadar kazanç sağlayabileceğini biliyor muydunuz ? Daha detaylı bilgi için linke tıkla…
Rapor Tipi Gelir Tablosu Örneği
Her iki tabloda excel ile hazırlanıp formüle edilebilir. Gelir tablosu hesaplanırken, gelir tablosu excel uygulamalarından yararlanılabilir ve formüllü gelir tablosu oluşturulabilir.
Gelir Tablosu Kalemleri Nelerdir?
Gelir tablosu, belirli tarihler arasındaki işletme faaliyetlerini özetlediğinden bilançodan farklı olarak dinamiktir. Gelir tablosunun ana kalemleri şunlardır;
- Brüt satış karı
- Faaliyet karı
- Net kar ya da zarar
Gelir tablosuna tutarı olmayan kalemler girmez ve hesaplar arasında mahsup yapılamaz. Böylece işletmelerin karşılaştırmalarında veya rekabetinde sonuçlar net bir şekilde gösterilebilir.
Gelir Tablosu İlkeleri Nelerdir?
- Gelir tablosu mali tablolar ilkesi esas alınarak düzenlenir. Bu tablonun düzenlenmesinde ana faaliyetlere konu olan gelirler ve giderler ayrı ayrı gösterilir.
- Gelir tablosu ilkelerinin amacı şirketlerin ticari faaliyetlerinde yer alan satışların, gelirlerin, satış maliyetinin, kar ve zararlara ait hesapların sınıflandırılmış ve gerçeğe uygun olarak gösterilmesini sağlamaktır.
- Gelir tablosunda bütün satışlar, gelir ve karlar ile satışlar, gider ve zararlar brüt tutarlar üzerinden gösterilir. Hiçbir kalem tamamen veya kısmen tablodan çıkarılamaz.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi gelir tablosu hesaplamaları excel yada muhasebe programları kullanılarak çok rahat bir şekilde hesaplanabilir. Böylece şirketinizin gelir tablolarını otomatik bir şekilde oluşturmuş olursunuz. Burada önemli olan işletmenizin yıl içerisinde elde ettiği gelirleri 6 ile başlayan gelir hesaplarına yazılırken, işletmenizin yıl içerisinde yapmış olduğu giderleri de 7 ile başlayan gider hesaplarına doğru bir şekilde aktarmış olmanız.
Bu hataları yapmazsanız siz de yemek kartı ile 9.000 tl ye kadar kazanç sağlayabilirsiniz.
Yemek kartı kullanılarak 9.000tl ye kadar kazanç sağlayabileceğini biliyor muydunuz ? Daha detaylı bilgi için linke tıkla…