Fatura Nasıl Kesilir?

Fatura Nasıl Kesilir?

Fatura, satılan bir mal veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı tutarı göstermek üzere malı satan veya işi yapan tüccar tarafından düzenlenip müşteriye verilen ticari bir belgedir. (V.U.K. m.229) Fatura kıymetli ve resmi evrak olduğu için her yerde herkes tarafından basılamaz. Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen belirli şartları sağlayan bazı matbaalar fatura basımında yetkilidirler. Fatura ile ilgili daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Peki Fatura Nasıl Kesilir? Kaç Gün İçinde Kesilir? Fatura Keserken Nelere Dikkat Etmeliyiz? gibi sorularınız için bu yazı tam size göre…

Fatura Nasıl Kesilir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi fatura Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bazı matbaalar tarafından basımı gerçekleşen bir evrak türüdür. Öncelikle şirketlerin faturaya sahip olması gerekmektedir. Oluşturulan faturayı işleme almak ve kesmek için belirli yollar vardır. Bunlar,

  1. Yazıcı ile fatura kesmek: Bilgisayarınızda bulunan programlar aracılığı ile oluşturduğunuz faturanızı tarayıcıdan çıktı olarak alabilirsiniz. İşlerin büyümesi ile birlikte artan fatura sayısını muhafaza etmek ve yönetmek bu uygulamanın dezavantajlarındandır.
  2. Elle fatura kesmek: Eğer elle fatura kesilecekse faturanın üzerine tükenmez kalem ile gerekli bilgilerin girilmesi gerekmektedir. Kurşun kalem veya silinebilecek bir kalem kullanılmaz. Elle fatura kesmede oluşabilecek hatalar bu uygulamanın dezavantajıdır.
  3. Program kullanarak fatura kesmek: Piyasada bulunan web tabanlı programları kullanarak faturalarınızı rahatlıkla kesip muhafaza edebilirsiniz. Diğer iki uygulamaya göre en güvenli yöntemdir.
Bu hataları yapmazsanız siz de yemek kartı ile 9.000 tl ye kadar kazanç sağlayabilirsiniz.

sanal-pos-nedir?

Yemek kartı kullanılarak 9.000tl ye kadar kazanç sağlayabileceğini biliyor  muydunuz ?  Daha detaylı bilgi için linke tıkla…


Buraya tıkla

Fatura Keserken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Fatura keserken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Faturadaki gerekli bilgileri doldurduktan sonra faturada şirket kaşesi  ve yetkili imzası bulunmalıdır.
  • Faturanın düzenlenme tarihi ve saati olmalıdır.
  • Fatura üzerinde bulunan numaraların bir önemi ve sırası vardır. Bu sıraya göre fatura kesilir, atlanmaz.
  • Fatura basan yerlerin maliye ile anlaşmalı olduğuna dikkat edilmelidir.
  • Fatura en az bir aslı ve bir sureti olmak üzere iki nüshadan oluşmalıdır.
  • Fatura üzerinde yapılan bir hatada fatura çöpe atılmaz, faturanın üzerine iptal yazılarak tüm nüshalar saklanır. Yada yapılan hatanın üzeri tek bir çizgi ile çizilerek doğrusu üstüne yazılabilir.
  • Yırtılan yada parçalanan faturalar yapıştırılarak dosyada 5 yıl muhafaza edilir.
  • Kesilen faturaların takibini yapmak bir süre sonra zorlaşabilir, bunun için faturalar web tabanlı programlar kullanılarak da kesilebilir.

Fatura Kaç Gün İçinde Kesilmelidir?

Faturalar ürün yada hizmet tesliminden sonra 7 gün içinde kesilmelidir. 7 günlük süre diğer ayı kapsıyor ise fatura ilgili ayın KDV beyannamesinde yer alması gerektiği için o ay içinde düzenlenmelidir.  Ayını şekilde tarafınıza kesilen faturanın da aynı süreler içerisinde size ulaşması gerekmektedir. Geciken faturalar için itiraz hakkı bulunmaktadır.

Fatura ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Fatura Nedir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Bu hataları yapmazsanız siz de yemek kartı ile 9.000 tl ye kadar kazanç sağlayabilirsiniz.

Yemek kartı kullanılarak 9.000tl ye kadar kazanç sağlayabileceğini biliyor  muydunuz ?  Daha detaylı bilgi için linke tıkla…


Daha Fazla Bilgi Al

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.