Enflasyon Muhasebesi Nedir?

Enflasyon Muhasebesi

Enflasyon, fiyatların gözle görülür şekilde artış sağlamasıdır. Bir ülkede paranın değerinin düşüyor olması aynı zamanda enflasyonun da artış yaşadığını göstermektedir. Bu sebepten dolayı enflasyon sebepli olarak o ülkede para değerlerinde düşüşler gerçekleşir. Peki enflasyon muhasebesi nedir? Gelin bu konuyu beraber detaylı inceleyelim.

Enflasyon muhasebesi

Enflasyon oranlarının yüksek seyrettiği zaman dilimlerinde, finans tablolarının enflasyona göre yeniden dizayn edilmesi gerekmektedir. Enflasyon muhasebesi, bu dizayn edilme aşamasının gerçekleşmesi için lazım olan muhasebe işlemlerine verilen isimdir. Enflasyonun yüksek seviyelere çıktığı zaman dilimlerinde kaynakların ve varlıkların ücret değişimleri sürekli olarak takip edilmelidir.
Bu işlemler sonucunda ortaya çıkan verileri bize sağlayan ve çeşitli önlemler sayesinde var olan kayıtları gerçek değerlere en uygun şekle getiren sisteme enflasyon muhasebesi adı verilmektedir. Bu muhasebe, enflasyon seviyesinin finans raporları üzerinde nasıl bir etki yaptığını ortaya koyar. Doğru şekilde yapılan bir muhasebe; firmaların, firma sahiplerinin, yöneticilerin ve de o kurumla ilgisi olan diğer şahısların çok daha doğru finansal kararlar alabilmesini sağlamaktadır.

Enflasyon bilanço ilişkisi

Enflasyon ve bilanço etkisi kendi içerisinde iki farklı gruba ayrılmaktadır. Bunlar parasal kalemler ve parasal olmayan kalemlerdir.

Parasal Kalem

Bu ilişkiye etki sağlayan parasal kalemler, paranın alım gücünde yaşanan değişiklik durumlarında, fiyat üzerinde yaşanan hareketlerin ters oranda değişen kalemler olarak tanımlanabilmektedir. Yani fiyat üzerinde artış yaşandığı zaman kalemin satın alma gücünde bir düşüş yaşandığı durumlara parasal kalem adı verilir.

Parasal Olmayan Kalem

Bu kalem türü, para değeri ile beraber değişen nominal değerlerinde değiştiği ancak satın alma gücünün hala sabit oranda kaldığı kalemlerdir.

Enflasyon muhasebesi ne zaman yapılır?

Bu muhasebe, enflasyon oranlarında artışın yaşandığı ve paranın değer kaybettiği zaman dilimlerinde yapılmalıdır. Firmalar ve işletmeler için bu gibi zaman dilimlerinde muhasebe konusunda büyük bir önem arz eder. Bu zaman dilimlerinde muhasebelerini yapmayan firmalar ilerleyen yıllarda bütçe açığı yaşayabilir ve yanlış planlama ile beraber firmanın olumsuz bir sonuç almasına sebep olabilir.

Bu muhasebe türü, firmaların maddi kayıp yaşamaması için gerekli olan bir muhasebe türüdür. Tüm firmalar enflasyonun artış yaşadığı zaman dilimlerinde bu tür muhasebeleri yapmak zorundadır. Büyük şirketlerin birçoğu bu gibi muhasebeleri gerekli görülen zaman dilimlerinin tamamında yaparlar. Sizler de firma olarak bütçe içerisinde açıklar yaşamamak için bu muhasebelerde ve enflasyon üzerinde planlamalar yapmayı unutmayın.

Enflasyon düzeltmesi vergiye tabi mi?

Enflasyon düzeltmeleri tamamen firma amortismanlarına bağlı olarak vergilendirilmektedir. Eğer amortismanlar istenen rakamlar dahilinde sonuçlar vermiş ise bu amortisman sonucunda devlet tarafından firmalar vergiye tabi tutulmaktadır. Ancak yeterli seviyede bir sonuç alınamadığı takdirde o firmalar o sene içerisinde vergiden muaf tutulur. Yani bu durum yıl içerisinde açıklanan vergi oranlarına göre belirleniyor olup firmaların amortismanları bu konuda önemli rol oynamaktadır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.