E-Faturaya Nasıl Geçilir?

E-Faturaya Nasıl Geçilir?

Dijital dönüşümün başlaması ile birlikte birçok şirket muhasebesel dönüşümleri için tabiri caizse kolları sıvamış bulunmaktadır. Dijital dönüşümün bir parçası olan faturaların elektronik ortama aktarılması yani e-faturaya geçiş nasıl olmaktadır? E-faturaya nasıl geçilir? gibi sorularınız için vakit ayırıp yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

E-Fatura Nedir?

E-fatura adından da anlaşılacağı üzere faturaların elektronik ortamda kesilip kağıt israfında bulunmadan karşı tarafa yine elektronik ortamda gönderilmesidir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından formatı ve standardı belirlenen e-fatura ülkemizde 397 sıra nolu VUK tebliği ile 5 Mart 2010 tarihi ile hayata geçirilip uygulamaya konulmuştur. 

E-Faturaya Nasıl Geçilir?

3 farklı şekilde sisteme geçiş yapılabilir. Bunlar;

  • Gelir İdaresi Başkanlığı portalı
  • Gelir İdaresi Başkanlığı ile entegrasyon
  • Özel entegrasyon

Bu 3 seçenekten birini tercih ederek mali mührünüzü alabilir ve GİB başvurunuzu tamamlayıp e-fatura mükellefi olabilirsiniz. 

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın portalın ücretsiz olarak mükelleflere açıktır. E-fatura uygulamalarını basit ve anlaşılır bir şekilde bünyesinde bulunduran web tabanlı bir uygulamadır. Öncelikle kullanıcı hesabınızı aktive etmeli ve sonrasında portala giriş yaparak e-fatura gönderimi veya alımı yapabilirsiniz. Bu formatta faturalarınızı başkanlığın belirlediği formatta oluşturup hesabınıza yükleyebilirsiniz. 

Özel entegrasyonda ise firmaların bilgi işlem alt yapılarının yetersiz olması durumunda teknik yeterliliğe sahip özel bir entegratörün bilgi işlem sistemi vasıtası ile e-fatura alıp gönderebilme imkanı sağlanmış olacaktır. Mali mührünü alan mükellefler Başkanlık’tan özel entegrasyon izni almış kurumlara başvuru yaparak sisteme dahil olabilirler. 

Peki kimler e-fatura mükellefidir?

E-fatura mükellefi e-fatura kullanması yasalarla belirlenmiş kişilerdir. 2018 yılı ve sonrası brüt satış hasılatı 10 milyon ve üzeri olan firmalar ile internet ortamında brüt satış hasılatı 5 milyon ve üzeri olan firmaların en geç 01.01.2020 itibari ile e-defter ve e-fatura kullanmaları gerekmektedir. E-fatura kullanmaları zorunlu olan mükellef  firmaların e-faturaya geçmemesi durumunda VUK’nda belirtilen cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. 

E-Fatura nedir?  ve e-faturaya geçmenin kolaylıkları ile ilgili merak ettiklerinizi buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz. 

 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.