E Fatura Kullanıcı Hesabı Oluşturma

E Fatura Kullanıcı Hesabı Oluşturma

Bu içeriğimizde elektronik fatura olarak bilinen, kısa şekliyle e-fatura olarak ifade edilen kavram üzerinde durarak, e-fatura kullanıcı hesabı oluşturma konusu üzerine değineceğiz. İşte detaylar:

E-Fatura

E-fatura, kağıt fatura ile aynı niteliğe sahip belgenin internet ortamı üzerinde oluşturulması, gönderilmesi ve alınması şeklindedir. 

E-Fatura Sorgulama

Mükellef olarak belirlenmiş kişi veya kuruluşlar, elektronik fatura düzenlemeye yetkisinin olup olmadığını efatura.gov.tr adres içerisinden öğrenebilirler. Bu site içerisinde e-fatura kayıtlı kullanıcılar bölümüne girip, oradan da ilgili bilgileri doldurarak rahat bir şekilde gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

Bu bölümde mükellefin vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarasını girip, ardından karşınıza çıkan bilgilerle e-faturadaki bilgileri karşılaştırabilirsiniz. Faturada yer alan ödeme bilgilerine baktıktan sonra toplam ile genel toplam tutarların doğru olup olmadığını da karşılaştırabilirsiniz.

E-Fatura Başvuru

E-fatura başvurusu için ilk olarak Mali Mühür temin etmiş olmanız gerekmektedir. Bu mührün teminini http://www.kamusm.gov.tr/ web sitesinde gerçekleştirebilirsiniz. Sayfa üzerinde bulunan “Mali Mühür Sertifika Başvurusu” isimli sayfaya girebilmek için yapmanız gereken, başvuru bölümünde bulunan “Mali Mühür elektronik sertifika başvuru formu” na tıklamanız. Ardından sizden istenen bilgileri doldurduktan sonra “Giriş” seçeneğine tıklayarak ilgili bölüme geçebilirsiniz. Burada bulunan “Akıllı kart ve kart okuyucusu” alanını doldurunuz. Ardından da “onayla” seçeneğini tıklayabilirsiniz. Artık ödeme ekranına geçiş yapabilirsiniz. Mali mührünüz de Kamu Sertifikasyon Merkezi’nce belirtmiş olduğunuz adresinize gönderilerek size teslim edilecektir. 

Mali mührü teslim aldıktan sonra kamusm.gov.tr adresine giderek “Yükleme Servisi” altında bulunan ve bilgisayarınıza uygun olan sürücüleri bulup indirebileceğiniz alana erişim sağlayabilirsiniz. Uygun sürücüyü belirledikten yükleme adımlarını takip ederek bilgisayarınıza indirebilir ve kurulum işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

E-Fatura Nedir?

E-fatura elektronik faturanın kısaltılmış halidir ve online faturaları alma ve ödeme işlemini tanımlar. E-fatura yalnızca e-faturaların üretilmesi değil ayrıca bu faturaların elektronik olarak ödenmesini sağlayan bir sistemdir. E-fatura genelde muhasebe ya da finansal yazılım çözümü tarafından oluşturulur ve ardından e-posta ya da web tabanlı bir portal üzerinden ödemeyi gerçekleştiren kişiye gönderilir. Bir e-fatura ve e-ödeme portalı genelde ödeme yapan kişinin e-faturalarının kopyalarına erişmesine, bilgilerini yönetebilmesine ve güncelleyebilmesine yetki verir.

E-Fatura İptal

Basılı olan faturada nasıl iptal işlemi gerçekleştirebiliyorsanız e-faturada da iptal ve iade işlemlerini yapabilirsiniz. Burada sadece iki farklı unsur bulunmaktadır. Hazırlamış olduğunuz faturanın e-fatura olması durumunda gönderdiğiniz taraf faturanızı reddederse yeni bir e-fatura oluşturabilirsiniz. Fakat faturanız e-arşiv fatura ise bu durumda faturanızı iptal edip yeniden fatura hazırlamanız gerekmektedir.

E-Fatura Görüntüleme

Yaşadığımız dönem içerisinde teknolojik gelişmeler çok hızlı bir şekilde yol aldığı için artık görüntüleme işlemini de çok hızlı bir şekilde yapabilmekteyiz. Eğer ki bir e-fatura görüntüleme işlemi yapmak istiyorsanız bu durumda yapacağınız şey ebelge.gib.gov.tr bu adrese giderek sorgulama işlemi yapmaktır. 

E-Fatura Kullanıcıları

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sağlanan ve devamlı olarak güncellenen e-fatura kullanıcıları listesi bulunmaktadır. E-fatura kullanmaya başlayan mükelleflerin yer aldığı listenin güncel haline ebelge.gib.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

E-Fatura Mükellefleri

Yürürlükte olan kanunlara baktığınızda e-fatura kullanması gereken kişilere kısaca e-fatura mükellefi adı verilmektedir. 2018 yılı ve sonrası brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan işletmeler e-fatura mükellefi olarak kabul edilmektedir.

E-Fatura Mükellef Sorgulama

Bir mükellefin e-fatura veya e-arşiv kapsamında fatura düzenleme yetkisi olan bir mükellef olup olmadığını ebelge.gib.gov.tr adresinde bulunan e-fatura uygulamasına kayıtlı mükellefler listesi ve e-arşiv uygulamasına kayıtlı olan mükellefler listesine göz atarak öğrenebiliyorsunuz. 

E-Fatura Kayıtlı Kullanıcılar

E-fatura kayıtlı kullanıcı olduğunuz takdirde 3 farklı şekilde sisteme geçiş yapma şansınız bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir;

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.