“e-Arşiv Fatura nedir? Ne işe yarar?” sorularına yanıt bulacağınız yazımızda, e-Arşiv Fatura hakkında işinize yarayacak bilgileri detaylı şekilde anlatıyoruz. İşte e-Arşiv Fatura hakkında bilmeniz gerekenler:
e-Arşiv Fatura Nedir?
e-Arşiv fatura, Vergi Usul Kanunu uyarınca faturaların, 433 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde bahsedilen koşullara uygun olarak elektronik ortamda düzenlenmesi ve muhafaza ile ibraz edilmesine olanak sağlayan uygulamadır. e-Arşiv fatura, kağıt fatura işlemlerini elektronik ortama taşır. Uygulama sayesinde faturalar elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilir. e-posta yoluyla iletilir ve raporlanır.
e-Arşiv Faturanın Sağladığı Avantajlar
- Elektronik fatura uygulaması sayesinde faturaların hepsi kanuni süre boyunca elektronik ortamda saklanırlar.
- Uygulaması sayesinde firmalar faturaları müşterilerine elektronik ortamdan veya talep edilirse kağıt olarak da ulaştırabilirler.
- e-Arşiv fatura uygulaması sayesinde firmalar tasnif, arşivleme, zaman ve işçilik maliyetlerini azaltırlar.
e-Arşiv Fatura Başvuru ve Kullanım Yöntemleri
Uygulamadan faydalanabilmek için mükellefler 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen e-Fatura Uygulaması’na kayıtlı olmalıdırlar. Kayıtlı olan mükelleflerin iki yöntemi vardır: Özel entegrasyon yöntemi ile bilgi işlem sistemi entegrasyonu yöntemi.
Özel entegrasyon yönteminde;
- Mükellefler yetkili başkanlıktan özel entegrasyon izni alır.
- Mükellefler e-Arşiv fatura uygulamasına erişmek için bilgi işlem sistemini kullanır.
- Bu aşamadan sonra mükelleflerin mali mühür sertifikası ile entegratör firmalara başvuru yapması gerekir.
Bilgi işlem sistemi entegrasyon yönteminde;
- Firmalar kendi bilgi işlem sistemlerinin kullanımı uygun olan kullanıcılar e-Arşiv fatura uygulamasını direkt kendi bilgi işlem sistemleri yoluyla kullanabilmektedirler. Burada tek koşul, gerekli entegrasyonun uygulanmasıdır.
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Arasındaki Fark Nedir?
e-Fatura ile e-Arşiv fatura aynı şey değildir. Aralarında bazı farklar bulunmaktadır. Bu farklar:
- e-Faturanın kağıt baskısı hukuken değerli değildir, e-Arşiv fatura ise elektronik belge olarak basılır.
- e-Arşiv faturada GİB’e rapor verilir. e-Faturada ise GİB yalnızca aracılık işlevindedir.
- e-Faturada format zorunluyken, e-Arşiv faturada ise serbest format kullanılmaktadır.
- e-Faturada mali mühür kullanılırken, e-Arşiv faturada zaman dalgası ve mali mühür ile tasdik edilip muhafaza altına alınmaktadır.
- e-Faturanın kullanımı belirli durumlarda zorunludur, e-Arşiv faturanın kullanımı isteğe bağlıdır. Ancak internetten satış yapanlar için e-Arşiv fatura zorunludur.
- e-Faturada GİB ya da özel entegratör kullanılmaktadır, e-Arşiv faturada ise özel entegratör ya da firmanın kendi bilgi sistemi kullanılmaktadır.
e-Arşiv Fatura nedir ve faydaları nelerdir artık biliyorsunuz. Eğer e-Dönüşüm sistemleri hakkında da detaylı bilgi edinmek isterseniz ilgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz.