Son zamanların en popüler vergi uygulamalarından birisi olan ve 5/12/2019 tarihli ve 7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi Kanunu olarak adlandırılar yasa 1 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe girdi ve uygulama tebliği Resmi Gazetede yayınlandı. Biz de Kobilgi.net ekibi olarak ilgili kanun ve Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinde de yayınlamış olan uygulama tebliği ile alakalı şirket sahiplerini, KOBİ’leri ve ajans çalışanlarını bilgilendirmek istedik.
Hatırlatma: 2019 yılı itibariyle internet üzerinden verilecek reklam bedelleri ve reklam bedellerine aracılık eden firmalar için ödenen vergilere ek bir vergi uygulaması getirilmişti. İlgili yazıyı ve verginin detaylarını buradan inceleyebilirsiniz.
Dijital hizmet vergisi nedir? Nasıl hesaplanır?
Türkiye’de sunulan ve aşağıdaki hizmetleri içeren;
- Dijital ortamda kullanıcılara sağlanan her türlü reklam hizmeti
- Sesli veya görsel olarak ya da kayıt edilmesine yönelik olarak dijital ortamda sunulan hizmetler,
- Kullanıcıların birbirleriyle ile etkileşime geçebildikleri dijital ortamın sağlanması ya da işletilmesi hizmeti,
Türkiye’den elde edilen hasılatın 20 milyon Türk Lirasından ayrıca dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon Avrodan fazla olanlar kurumlar için %7,5 (brütleştirildiği zaman %8,1) dijital hizmet vergi kesintisi yapılması zorunluluğu getirilmiştir.
Dijital hizmet vergisi kanunu kimleri kapsıyor?
Bu yeni verginin mükelleflerinin kimler olduğu ve kimlerin tarafından beyan edilerek ödeneceği son çıkan tebliğe göre netleştirilmiştir:
- Vergi Ödemesinin Yurt Dışı Yerleşik Şirketler tarafından doğrudan yapılması durumu
“Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca, dijital hizmet vergisinin mükellefi, dijital hizmet sağlayıcılarıdır.” Bu madde uyarınca bu verginin mükellefi hepimizin bildiği gibi Google ve Facebook vb. şirketlerdir (koşulları sağlayan diğer mükellefler dahil) ve verginin ödenmesi şu aşamada bu mükelleflerden beklenmektedir.Gelir İdaresi Başkanlığı bu firmaların dijital vergi ile alakalı mükellefiyet tesis ettirmesini ve vergiyi doğrudan beyan ederek, ödemesini talep etmektedir.Bu durumda bir kaç farklı durum söz konusu olabilir;- Google ve Facebook vb. bu ödemenin hepsini kabul eder ve kimsenin bir şey ödemesine gerek kalmaz.
- Google ve Facebook vb. bu ödemeyi kabul edip faturalara yansıtır, dolaylı yoldan yine hizmeti alan taraf ödemiş olur.
- Google ve Facebook vb. bu ödemenin % herhangi bir oranını yada tutarını öder kalanını hizmeti alan tarafın karşılamasını isteyebilir.
- Maliye Bakanlığı tarafından hizmeti alan Türkiye’de yerleşik şirketlerin Vergi Ödemesinden sorumlu tutulması durumu
“Kanunun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre, mükellefin ikametgahının, işyerinin, kanuni ve iş merkezlerinin Türkiye içinde bulunmaması durumu ile gerekli görülen diğer hâllerde Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi olan işlemlere taraf olan kurumlar ile işleme ve ödemeye aracılık edenleri verginin ödenmesinden sorumlu tutmaya yetkilidir”
Gelir İdaresi hedeflediği tahsilat tutarlarına ulaşamaz ise ne olur?
Kanunda açıkça belirtildiği üzere Gelir İdaresi hedeflediği tahsilat tutarlarına ulaşamaz ise bu verginin ödemesi ile ilgili yukarıda belirtilen maddeye göre bu hizmeti alanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabilir ve bu durumda da bu vergiyi doğrudan hizmeti alan tarafın gerçekleştirmesi gerekebilir.
Konunun tam olarak netleşmesi belli ki biraz zaman alacağa benziyor. Kobilgi.net olarak bizler de her gelişmeden sizi haberdar edeceğiz.