Çoğu mesleğin standartları değişiyor

MYK mesleklere standart getirdi

İstihdamın artırılması ve nitelikli iş gücünün her alanda oluşturulması adına Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından çoğu mesleğe belirli standartlar getirilmesine çalışılıyor.

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Adem Ceylan’ın verdiği bilgiye göre ilerleyen zaman içinde ülkemiz genelindeki birçok mesleğe gelişen teknoloji ve yeniliklere göre yeni standartlar getirileceğini ifade etti.

Ülkemizin nitelikli iş gücü artırılacak

MYK, yıl sonuna kadar mesleki yeterlilik belgesi verecekleri kişi sayısının 800 bin olması için çalışıldığını açıkladı. Bu rakama ilk 8 ayda çok yaklaşıldığı bildirildi. Ülkemiz genç ve dinamik nüfusunun nitelikli iş gücüne dönüştürülmesiyle daha iyi sonuçlar alınacağına değinen MYK Başkanı Adem Ceylan, “Yıl sonuna kadar 800 binin üzerinde mesleki yeterlilik belgesi vermeyi planlıyorduk ama şimdiden 702 bine ulaştık. Belgenin çok olması değil, nitelikli iş gücünün olmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Meslekler teknolojiye uyumlu hale geliyor

MYK olarak gelişen teknolojiye uyum sağlamak için çalışanları geleceğin mesleklerine hazırladıklarını söyleyen Ceylan, “Savunma Sanayii Başkanlığı ile proje üzerine çalışıyoruz. Oradaki mesleklere de standart getirmeyi planlıyoruz. Ayrıca sivil havacılıkta 7 meslekte ulusal yeterlilik standardı hazırladık. Geleceğin mesleklerinde hedeflerimiz üst düzeyde. Şimdi icra edilen mesleklerin birçoğu 20 sene sonra uygulanmayabilir. Şimdiki mesleklere yeterlilik belgesi hazırlamanın yanı sıra gelişen teknolojiyle meslekleri revize ediyoruz” dedi.

KOBİ Danışmanları da belge aldı

KOBİ’lere alacakları kredilerde rehberlik eden, mesleki yeterliliği olmayan KOBİ Danışmanlarına da yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi. MYK Başkanı Ceylan, “KOBİ Danışmanlarının mesleki yeterliliği olması çok önemli bir adım. Hükumet teşvik verirken bunun da ihtiyaç sahibine sağlıklı bir şekilde iletilmesi gerekiyor. Eskiden hazırlanan dosyalar hem KOSGEB’i yoruyor hem de süreci uzatıyordu. Alınan yeterlilik belgesi ile bu problemin önüne geçilecek. Ülkemizin en önemli gelir kapısı olan turizm sektöründe de yeni adımlarımız olacak. Turizm yatırımcıları ve işletmeciler derneği artık nitelikli kişilerin hizmet vermesini istiyor. Niteliksiz iş gücü istihdam edildiğinden, hizmet kalitesinin düşmesi endişesi nedeniyle yatırımcı ve işletmecilerden bu alanda da belge istiyoruz. Türkiye tarım ülkesine rağmen üretimden tüketime kadarki süreçte % 40 kayıp veriyoruz. Bununla ilgili sektör temsilcilerimiz ile görüşmelerimiz sürüyor. Hem üretimde hem de hasatta nitelikli kişilerin çalışmasının herkes için iyi olacağını düşünüyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

KAYNAK: Kobilgi Haber

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.