Ba/Bs Formu Nedir?

Ba/Bs Formu nedir?

Ba/Bs formu nedir? sorusuna yanıt aramak için doğru yerdesiniz. Ba/Bs formu gelir vergisi ve kurumlar vergisine tabii bütün mükelleflerin vermesi gereken, vergiden tarh veya tahakkuk edilmeyen mal alış, satış işlemlerinin KDV’siz olarak 5000 TL’yi geçtiği durumlarda vergi dairesine beyan edilen belgelerdir.

Ba formu mal ve hizmetlerin alımlarına dair bildirim için kullanılırken, Bs formu mal ve hizmetlerin satışlarına dair bildirim için kullanılmaktadır. Kısaca 5000 TL ve üzeri mal alımı için malı alan firma Ba formu oluştururken, malı satan firma ise Bs formu oluşturmak ve beyan etmek zorundadır. 

  • BA = Bildirim Alış
  • BS = Bildirim Satış  

anlamlarına gelmektedir.

Ba/Bs formu genel mantığı itibari ile kayıt dışı ekonominin önüne geçmesi ve piyasada dolaşan yanıltıcı faturaları engellemek için 2006 yılında Mali İdare tarafından uygulanmaya başlanmıştır. Asıl amacı firmaların birbirlerine kesmiş oldukları faturaların çapraz kontrolünü sağlamaktır. Bu formlar elektronik ortamda verildiğinden dolayı kontrolleri kolaylıkla yapılıp usulsüzlük yapan şirketlere karşı Mali İdare tarafından cezai müeyyideler uygulanmaktadır. 

Ba/Bs Formunun Beyan Edilme Durumları Nelerdir?

Ba/Bs formları anonim ve limited şirketler tarafından tüm alış ve satışların KDV’siz olarak 5000 TL’yi geçtiği miktarlarda düzenlenmektedir. Aynı firmadan birden fazla alım yapılması durumunda faturalar toplanarak beyan edilir. Örneğin, A firmasından 1000 TL, 3000 TL ve 2000 TL tutarındaki alımlarda, alınan tüm miktarlar toplanarak Ba formunda 6000 TL olarak beyan edilir.

5000 TL üzerinde alışı veya satışı olmayan firmalar Ba/Bs formunu boş olarak izleyen ayın son günü beyan etmek durumundadır. 

Ba/Bs Formu Vermesi Gerekenler Kimlerdir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bütün Anonim ve Limited şirketlerin Ba/Bs formunu aylık olarak vermesi gerekmektedir. Sadece şahış şirketlerinin özel bir durumu vardır. Eğer bilanço usulüne göre defter tutuyorsa ve belirli bir büyüklüğün üzerindeki bir şahıs şirketi ise Ba/Bs formu beyan etmek durumundadır. Aksi halde şahıs şirketlerinin Ba/Bs formu verme gibi bir yükümlülükleri yoktur. 

Ba/Bs Formu ile Beyan Edilmesi Gereken Belgeler Nelerdir?

Ba/Bs formu ile beyan edilmesi gereken bazı belgeler şu şekildedir;

  • 5000 TL ve üzeri tüm mal ve hizmet faturaları
  • Yurtdışına kesilen faturalar
  • Kur farkı faturaları
  • İade faturaları
  • Gider pusulası
  • Serbest meslek makbuzları
  • Yolcu biletleri

Ba/Bs Formu Nasıl Düzenlenir?

Ba/Bs formu elektronik ortamda düzenlenmektedir. Bunun için bilgisayarınıza GİB’in internet sitesinde yer alan beyanname düzenleme programını indirmeniz gerekir. Sonrasında ekrana gelen formlara firmanın mal ve hizmet alış ve satışlarına dair tutarları KDV eklemeden fatura adetleri ile birlikte yazılmalı. Burada dikkate alınması gereken durum fatura tutarlarındaki küsürlerin aşağı doğru yuvarlanabilir olmasıdır. Örneğin; 20,550,12 TL’lik bir tutarı 20,550 TL şeklinde yazabilirsiniz. 

Ba/Bs Formu Ne Zaman Verilir?

Ba/Bs formlarının beyanı için verilen süre 1 aydır. Bu süreyi aşan işletmeniz için 1600 TL tutarında para cezası ödemeniz gerekmektedir. Eğer formlar verilmesi gereken süreden 3 gün sonra verildi ise bu durumda para cezası 320 TL olmaktadır. 

Ayrıca verilen Ba/Bs formları için düzeltme yapılabilmektedir. Formu verdikten sonra 10 gün içinde düzeltme yaparsanız ceza alınmaz, 10. ile 25. gün arası yapılan düzeltmelerde 320 TL para cezası uygulanırken daha sonrasındaki düzeltmelerde para cezası 1600 TL’ye çıkmaktadır.  

Ayrıca dipnot olarak geç gelip KDV beyannamesi geçen faturaların durumu ile ilgili bir hususu hatırlatmak isteriz. Geç gelen faturalarınızı yine Ba formu ile birlikte bir sonraki ayın bitimine kadar beyan etmeniz gerekmektedir. Geçen KDV beyannamesini ise bir sonraki ayda indirim konusu yapmanız gerekir. 

Kısacası Ba/BS formları ile ilgili bilmeniz gerekenler;

  • Aylık olarak verilir.
  • Vergi tarh ve tahakkuk etmez.
  • 5000 TL’nin üzerindeki alış ve satışlar için bu form kullanılır.
  • Ba, mal ve hizmet alımını ifade eder.
  • Bs, mal ve hizmet satışını ifade eder.
  • Form üzerinde firma bilgileri (ünvan, vergi no, ülke…), kesilen fatura adedi ve KDV hariç tutar belirtilir. 

 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.