İnsanlık yararına olan projelere destek veren Avrupa Birliği, Ufuk2020 programı çerçevesinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’nün hazırlamış olduğu iki projeye hibe desteği verme kararı aldı.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi araştırma ekipleri tarafından araştırması yapılan ve geliştirilmeye çalışılan projeler Ufuk2020 programından hibe almaya hak kazandı.
Hibe desteğinin ilki GÜNAM’a
Avrupa Birliği Ufuk2020’nin hibe desteği verdiği ilk proje ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜNAM) tarafından yürütülen, koordinatörlüğünü Prof. Dr. Derek K. Baker’ın üstlendiği “SolarTwins” projesi aldı. “SolarTwins” projesine dışarıdan çoğu araştırmacı da destek verirken projenin 3 yıl süreceği bildirildi.
Bunun yanında CIEMAT-PSA (İspanya) ve DLR (Almanya) ile yapılan eşleşmeler sayesinde ODTÜ-GÜNAM bünyesindeki Yoğunlaştırılmış Güneş Enerji Sistemleri (CST) araştırma laboratuvarının bilimsel açıdan son teknoloji ile donanımı ve yenilenmesi sağlanacak. Bu işlemlerle CST teknolojileri alanında lider durumda olan Avrupa konumunu güçlendirmiş olacak.
İkinci hibe ODTÜ Deniz Bilimleri projesine verildi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi’nin öğretim üyesi Doç. Dr. Barış Salihoğlu ile çalışma grubunun, “H2020-LC-BG-09-2018” yapılan çağrısı üzerine hazırladıkları “Black Sea CONNECT: Coordination of Marine and Maritime Research and Innovation in the Black Sea” projesi Avrupa’da destek vereceği tek proje oldu. Üç yıl süresi olan proje Karadeniz adına yapılan ilk proje olmasıyla da dikkat çekiyor. Projeyle Karadeniz’deki mavi büyümenin gelişmesi ile Karadeniz Stratejik Araştırma ve Yenilik Ajandası’nın koordinasyonu sağlanmış olacak.
KAYNAK: Kobilgi Haber