Artık ustası bile kalmayan, yok olmaya yüz tutan ve bu toprakların öz varlığı olan el sanatları Anadolu Sigorta’nın başlatmış olduğu “Bir usta Bin usta” projesi sayesinde hayat buluyor.
Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan, Anadolu insanının saf ve temiz duygularını, el emeği göz nurunu harcayarak yapmış olduğu el sanatları gün geçtikçe azalıyor.
Hedef 50 geleneksel mesleği canlandırmak
Anadolu Sigorta tarafından organize edilen “Bir usta Bin usta” projesi ile el sanatlarımız bizden sonraki nesillere aktarılmaya çalışılıyor. Proje ile ülkemizde eskiden icra edilen 50 geleneksel meslek dalını tekrar faaliyete geçirerek bu meslekleri bilen 1000 tane usta adayı yetiştirmek hedefleniyor.
Unutulmaya yüz tutmuş 50 meslek
Ağaç oymacılığı, çinicilik, baston yapımı, nakış, halı ve kilim dokumacılığı, körüklü çizme yapımı, kukla yapımı, tespih yapımı, kemençe yapımı, ahşap süsleme, model gemi yapımı, sıcak cam yapımı, Keçecilik, tel kırma, heybe dokumacılığı ve bu mesleklere benzer unutulmaya yüz tutmuş 50 meslek Anadolu Sigorta öncülüğü ile canlandırılmaya çalışılıyor.
5 yılda 475 usta adayı yetişti
Bugüne kadar başlatılan MEB onaylı usta öğreticilik kurslarında 25 meslek ile ilgili kurslar yapıldı. Bu kurslara katılıp başarılı olup kurs sonunda sertifikalarını almaya hak kazandı. Kurslar sayesinde yereldeki meslekler unutulmadığı gibi genç nesil iş yapma fırsatı bulmuş oluyor.
Proje ile ilgili konuşan Mustafa Ülken, “Projeye başladığımız 2010 yılından bu yana 25 mesleki eğitim düzenledik ve öğrenciden ev kadınına, işsiz yurttaşlarımızdan esnaflarımıza kadar çeşitli meslek gruplarından, 296’sı kadın, 179’u erkek olmak üzere 475 usta adayına eğitim verdik.” şeklinde konuştu.
Ülken, Anadolu Sigorta da kaybetmek yok sloganıyla müşterilerine hizmetlere devam etmenin haklı gururunu yaşadıklarını aktardı. “Bir usta Bin usta” projesi ile 10. yılın sonunda 1000 ustaya tam anlamıyla ülkemizin ortak mirası meslekler öğretilmiş olunacak.
KAYNAK: Kobilgi Haber