Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı harekete geçti. Yıl içerisinde 1200 Megavat gücünde açık deniz Rüzgar Enerjisi Santrali ihalesi yapılacak.
Ülkemizin 48 bin megavatlık rüzgar enerjisi üretme potansiyeli var ama açık denizde henüz rüzgar enerjisi santrali bulunmuyor. Türkiye yakın zamanda bu açığı kapatmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı öncülüğünde yapılacak ihale sonucunda Rüzgar Enerjisi Santrali’ne kavuşacak.
Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi üretimi 7360 megavat, 88 bin megavatlık toplam enerji üretimi içerisinde rüzgarın payı ise yüzde 7,7 olarak biliniyor. 2018 yılında enerji yatırımları hız kesmeyerek 16 tane yeni Rüzgar Enerjisi Santrali kuruldu. Konuyla alakalı görüşlerine baş vurduğumuz Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Mustafa Serdar Ataseven şunları söyledi:
Açık deniz rüzgar santralleri karadaki rüzgar santrallerine göre yıl içerisindeki çalışma sayısı bakımından verimi daha fazla olmaktadır. Türkiye’de bir karar alarak bu teknolojiyi ülkemize kazandırmak istedi. Karadeniz ve Ege kıyılarımızda müthiş bir rüzgar enerjisi potansiyeline sahibiz. Hem on shore (kıyıda) hem de offshore (açık deniz) da Türkiye Avrupa’ya göre yaklaşık yüzde 25 – 30 daha fazla rüzgar enerjisi potansiyeline sahip olduğu biliniyor.
2018’de 16 adet RES kuruldu
Ataseven konuşmasının devamında; “2018 yılı itibariyle 16 tane yeni Rüzgar Enerjisi Santrali kuruldu. Kurulan santrallerin yaklaşık 650 milyon dolarlık Rüzgar Enerjisi Santrali yatırımı yapılarak 497 megavatlık kısmı geçen yıl içerisinde gerçekleşti” diye sözlerini tamamladı.
Yaklaşık 3 megavatlık bir rüzgar tribününden elde edilen elektrik ile bin evin elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor.
KAYNAK: Kobilgi Haber