Bu içeriğimizde muhasebe defterleri nelerdir, muhasebe defterleri hakkında bilinmesi gereken detaylar nelerdir gibi konulara değineceğiz.
Muhasebe Defter Türleri
- Yevmiye defteri
- Defteri kebir
- Envanter defteri
- Ortaklar pay defteri
- Yönetim kurulu karar defteri
- Genel kurul toplantı ve müzakere defteri
- Damga vergisi defteri
Muhasebe Defterleri Hakkında Bilgilendirme
Bu hataları yapmazsanız siz de yemek kartı ile 9.000 tl ye kadar kazanç sağlayabilirsiniz.
Yemek kartı kullanılarak 9.000tl ye kadar kazanç sağlayabileceğini biliyor muydunuz ? Daha detaylı bilgi için linke tıkla…
Yevmiye Defteri
Yevmiye defteri en bilinen defterlerden bir tanesidir. Bütün muhasebe kayıtlarını gösterir. Vergi denetimleri esnasında veya ticari davalarda ilk olarak yevmiye defteri incelenir. Ay sonu yada dönem sonunda verilen beyanlar bu defterle paralel durumda olmalıdır.
Defteri Kebir
Aslında Defteri Kebir’de çok sık kullanılan defterlerdir. Peki, yevmiye defteri ile arasındaki fark nedir, diye soruyor olabilirsiniz. Bu sorunun cevabı aslında şu şekildedir; Yevmiye Defteri tüm kayıtları muhasebe kaydı olarak ayrı ayrı bir şekilde sunar. Defteri Kebir ise tüm kayıtları hesap bazında gruplandırarak görmenizi sağlar. Yani aslında aralarındaki tek fark sunulan formattır.
Envanter Defteri
Çok fazla önemsenmeyen defterlerden birisidir. Bu defterin içerisine sayılabilen tüm varlıklar eklenmelidir. Örnek vermek gerekirse verilen çek dökümleri, kasa sayımları, demirbaşlar, stoklar gibi var olan her şey kaydedilmelidir.
Ortaklar Pay Defteri
Ortaklar Pay Defteri’de çok fazla önemsenmeyen defterler arasında yer alır. Şirket hissedarlarının ne kadar hissesi olduğunu belirten defterdir. Hisse satın alım işlemleri, devir işlemleri, sermaye artışları gibi konular bu deftere işlenir. Bu deftere tarih ve açıklama elle yazılır. Eğer gerekiyorsa ortak olan kişinin imzası da alınır.
Yönetimi Kurulu Karar Defteri
Aslında başlıkta da yazdığı gibi yönetim kurulunun aldığı kararların işlendiği defterdir. Yönetim kurulunda bulunan kişilerin almış olduğu önemli kararların yazılı bir şekilde işlenmesini sağlar.
Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri
Bir şirkete ortak olan kişiler yıl içerisinde en az 1 kere genel kurulda toplantı yapmak ve karar almak zorundadır. Genel kurul toplantısının detayları tam olarak detaylı bir şekilde bu deftere not edilir.
Damga Vergisi Defteri
Şirketler, yaptıkları sözleşmeler üzerinde hesaplanan damga vergisini bu deftere kaydetmelidir. Ardından da ay sonunda bu deftere yazdıkları tutarları damga vergisi beyannamesi ile vergi dairesine ödemek durumundadır.
Defter Saklama Süresi
Ticaret kanununa göre tutulan defterler 10 yıl, vergi kanunları baz alınarak tutulan defterler 5 yıl saklanmak durumundadır. O yüzden resmi defterleri 10 yıl süre geçmeden imha etmemenizi öneririz.
Bu hataları yapmazsanız siz de yemek kartı ile 9.000 tl ye kadar kazanç sağlayabilirsiniz.
Yemek kartı kullanılarak 9.000tl ye kadar kazanç sağlayabileceğini biliyor muydunuz ? Daha detaylı bilgi için linke tıkla…