SGK Meslek Kodları Nedir?

SGK üzerinden kayıtlı her çalışanın bir meslek kodu bulunmaktadır. Meslek kodunun kullanım amacı hak kayıplarının önlenmesidir. Peki genel anlamda sgk meslek kodları nedir? Ne işe yarar? Hatalı meslek kodu bildiriminin sonuçları nelerdir? gibi sorulara cevap arıyor iseniz, bu yazımız tam size göre.

SGK Meslek Kodları Nedir?

2012 yılından bu yana uygulanan bir düzenleme olan sgk meslek kodları çalışanların çalıştığı işin niteliğini belirlemesi bakımından önem arz etmektedir. İşveren tarafından işe alınan çalışanın ilk günden itibaren meslek kodunun belirlenip SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir. Meslek kodları iş yerlerinde “Muhtasar ve Prim Hizmetleri Beyannamesine” kaydedilerek gerekli durumlarda güncellenebilmektedir.

Bu hataları yapmazsanız siz de yemek kartı ile 9.000 tl ye kadar kazanç sağlayabilirsiniz.

sanal-pos-nedir?

Yemek kartı kullanılarak 9.000tl ye kadar kazanç sağlayabileceğini biliyor  muydunuz ?  Daha detaylı bilgi için linke tıkla…


Buraya tıkla

SGK Meslek Kodları Nedir, Ne İşe Yarar?

SGK meslek kodu en net tanımı ile iş yerinde hak kayıplarının önlenmesi amacı ile getirilen bir uygulamadır. Detaylandırmak gerekirse; çalışanların gerçek ücretlerinin üzerinden bu kodlar ile SGK’ya bildirilmesini sağlar. Yani SGK kişinin yaptığı işi ve aldığı maaşı karşılaştırarak olası hak kayıplarını, eksik ücret bildirimlerimi zamanında önlemiş olur. Meslek kodlarının bu belirttiğimiz amacından dolayı güncellemelerinin de önemi artmaktadır. Çalışanların terfi alması veya iş değiştirmesi durumlarında meslek kodlarının güncellenerek iş veren veya sorumlu kişi tarafından SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir. Hatalı meslek kodu bildirimi sonucu işverene yaptırım uygulanmaktadır.

Peki Hatalı Meslek Kodu Bildiriminin Cezası Nedir?

1 Ocak 2018 yılı itibari ile hatalı meslek kodu uygulaması cezası yürürlüğe alınmıştır. 2012 yılında SGK tarafından uygulanmaya başlayan meslek kodlarının ceza uygulaması 2018 yılı itibari ile yürürlüğe girmiştir. Buna göre işverenin iş yerinde çalıştırdığı çalışanlarına ait meslek kodlarını hatalı meslek bir şekilde bildirmesi sonucunda cezai müeyyide olarak aylık asgari ücreti geçmemek şartı ile her sigortalı için asgari ücretin onda biri tutarındadır. Buradan da anlaşılacağı üzere bir işyeri için verilebilecek maximum tutar asgari ücret kadardır. 10 çalışan da olsa 100 çalışan da olsa hatalı girilmiş meslek kodu cezası tavan tutar olarak asgari ücreti geçemez.

SGK Meslek Kodu Uygulaması Kapsamındaki Çalışanlar Kimlerdir?

SGK meslek kodu uygulaması sadece özel sektörde faaliyet gösteren çalışanlar için çıkarılmış bir uygulamadır. Kamuda görev yapan memurlar bu kapsama girmezler. Ayrıca kamuda sözleşmeli ve geçici personel içinde SGK meslek kodu kullanılmasına gerek yoktur. 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin 1. fıkrasındaki (a) bendi kapsamında kişiler için meslek kodu uygulaması zorunlu olarak belirtilmiştir. Bu madde özel sektör çalışanlarını kapsamaktadır.

SGK Meslek Kodları Güncellemesi Nasıl Yapılır?

SGK meslek kodu güncellemesi işveren tarafından terfi alan veya görevi değişen çalışanlarının meslek kodlarının bir an önce değiştirilmesi işlemidir. Bu işlemi yerine getirmeyen işverenlere yukarıda bahsettiğimiz ceza yaptırımları uygulanmaktadır. SGK meslek kodu güncellemesi için şu adımlar takip edilmektedir;

  • SGK “Sigortalı işe giriş ve işten ayrılış bildirgeleri” sayfasına girilir.
  • E-sgk şifresi ile sisteme giriş yapılır.
  • “İşe giriş bildirgesi güncelleme” menüsüne tıklanır.
  • Açılan sayfada meslek kodunu güncellemek istediğiniz çalışanın TC kimlik numarası yazılır ve “sorgula” butonuna tıklanır.
  • Çıkan sayfada “Sigortalı meslek adı” yerine çalışanın mevcut mesleği girilerek güncelleme sağlanır.

SGK Meslek Kodu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

SGK meslek kodu güncellemesine ek olarak ayrıca çalışanlar tarafından da SGK meslek kodu sorgulaması yapılabilmektedir. Bunun içinde takip edilecek adımlar şu şekildedir;

  • SGK sayfasından veya e-devlet üzerinden “kurumlar” sekmesinden SGK seçilerek meslek kodu sorgulaması yapılabilir.
  • SGK online hizmetler bölümüne tıklanır.
  • Online hizmetler bölümünden “SGK tescil ve hizmet dökümü” sekmesi seçilerek çalışan veya işveren tarafından sorgulama yapılabilir.

 

Bu hataları yapmazsanız siz de yemek kartı ile 9.000 tl ye kadar kazanç sağlayabilirsiniz.

Yemek kartı kullanılarak 9.000tl ye kadar kazanç sağlayabileceğini biliyor  muydunuz ?  Daha detaylı bilgi için linke tıkla…


Daha Fazla Bilgi Al

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.