Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte şirketlerin muhasebesel işlerini de kolaylaştıracak yeni uygulamaların sisteme alınması zaman ve kağıt tasarrufu açısından takdire şayandır. E-fatura, e-arşiv, e-fatura mükellefi nedir? gibi ismini sıkça duyduğumuz konular hakkında bilgi almak isterseniz bu yazımız tam size göre…
E-Fatura Mükellefi Nedir?
E-fatura adından da anlaşılacağı üzere faturaların elektronik ortamda kesilip kağıt israfında bulunmadan karşı tarafa yine elektronik ortamda gönderilmesidir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından formatı ve standardı belirlenen e-fatura ülkemizde 397 sıra nolu VUK tebliği ile 5 Mart 2010 tarihi ile hayata geçirilip uygulamaya konulmuştır.
Peki kimler e-fatura mükellefidir?
E-fatura mükellefi e-fatura kullanması yasalarla belirlenmiş kişilerdir. 2018 yılı ve sonrası brüt satış hasılatı 10 milyon ve üzeri olan firmalar ile internet ortamında brüt satış hasılatı 5 milyon ve üzeri olan firmaların en geç 01.01.2020 itibari ile e-defter ve e-fatura kullanmaları gerekmektedir. E-fatura kullanmaları zorunlu olan mükellef firmaların e-faturaya geçmemesi durumunda VUK’nda belirtilen cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.
Hangi Sektörler E-Fatura Mükellefidir?
Daha öncede bahsettiğimiz gibi internet üzerinden satış yapan e-ticaret firmalarının brüt 5 milyon ve üzeri kazanç elde etmeleri durumunda e-fatura mükellefi sayılacaklarıdır. 6.6.2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I ve III sayılı listelerdeki malları imal, inşa ve ithal eden firmalarda ciro sınırı bakılmaksızın e-fatura mükellefi sayılacaklardır. Bu kategoriye giren firmalar, madeni yağ lisansına sahip olan ve asitli içecek, alkollü içecek ve tütün grubuna giren mal üretenlerdir.
E-Faturaya Geçilmezse Ne Olur?
Belirtilen tarihlerde e-faturaya geçmeyen e-fatura mükelleflerine VUK’nda belirtilen cezai yaptırımlar uygulanacaktır. Firmaların satın aldıkları ya da sattıkları ürün için 7 gün içinde e-fatura düzenleyip, almaları gerekmektedir. Aksi durumda VUK’nun 353. maddesine göre özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekir.
E-Fatura Mükellefi Olmak İçin Sisteme Nasıl Geçiş Yapılır?
3 farklı şekilde sisteme geçiş yapılabilir. Bunlar;
- Gelir İdaresi Başkanlığı portalı
- Gelir İdaresi Başkanlığı ile entegrasyon
- Özel entegrasyon
bu 3 seçenekten birini tercih ederek mali mührünüzü alabilir ve GİB başvurunuzu tamamlayıp e-fatura mükellefi olabilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın portalın ücretsiz olarak mükelleflere açıktır. E-fatura uygulamalarını basit ve anlaşılır bir şekilde bünyesinde bulunduran web tabanlı bir uygulamadır. Öncelikle kullanıcı hesabınızı aktive etmeli ve sonrasında portala giriş yaparak e-fatura gönderimi veya alımı yapabilirsiniz. Bu formatta faturalarınızı başkanlığın belirlediği formatta oluşturup hesabınıza yükleyebilirsiniz.
Özel entegrasyonda ise firmaların bilgi işlem alt yapılarının yetersiz olması durumunda teknik yeterliliğe sahip özel bir entegratörün bilgi işlem sistemi vasıtası ile e-fatura alıp gönderebilme imkanı sağlanmış olacaktır. Mali mührünü alan mükellefler Başkanlık’tan özel entegrasyon izni almış kurumlara başvuru yaparak sisteme dahil olabilirler.
E-Fatura Mükellefi Olduktan Sonra Kağıt Fatura Kesebilir miyiz?
E-fatura kesmenin genel mantığı hem zaman tasarrufu hem de kağıt tasarrufu. Bu yüzden e-fatura sistemine geçiş yapan firmalar sisteme kayıtlı firmalara e-fatura göndermek zorundadırlar. Aksi halde kesilen fatura geçersiz sayılır. Sadece sisteme kayıtlı olmayan firmalara e-arşiv fatura yada kağıt fatura gönderebilirler.
E-faturaya nasıl geçiş yapılır ile ilgili merak ettiklerinizi bu yazımıza tıklayarak ulaşabilirsiniz.