Girişimcilerde bulunması gereken özellikler

Bilindiği üzere hangi alanda olursa olsun (ticaret, imalat, sanayi… gibi) kişilerin bir miktar birikimini riske alarak yapmaya çalıştığı işlerin bütününe girişim, bu işi yapan kişilere ise girişimci denilmektedir.

İyi bir girişimci olabilmek kolay bir durum değildir. Küçük bir işletme açmakta, büyük bir holding kurmakta, insanlığın yararına yenilik bulmakta girişimcilik örneğidir. İnsanların iyi bir girişimci olabilmeleri için bazı özelliklere sahip olmaları gerekmektedir. Girişimcilerin ortak özellikleri;

•   Girişimciler proaktif olurlar

Girişimci ruha sahip olan kişiler uygun şartların sağlanmasını beklemeden işe koyulurlar. Sonucun iyi yada kötü olmasını düşünmeden var olan durumu daha elverişli hale getirmek için sorumluluğu üzerine alarak çalışırlar. Paranın, kaynağın, eşyanın olmamasına rağmen sonuca varmak uğraşırlar.

•   Girişimciler işe başlarken risk alırlar

Bir işe başlarken her yönünü, en ince ayrıntısına kadar düşünüp hesap ederek planlamasını yapar. Bu planlamanın ardından risk alarak yapacaklarını hayata geçirmeye koyulurlar. Garantici davranan, karamsar olan, bazı şeyleri hesabını yapamaya ve risk alamayan insanlar girişimci olamazlar.

•   Her hangi bir kişi veya kuruluştan emir, talimat beklemeden çalışırlar

Girişimci şahıslar hiç kimseden yani amir, şirket, kurum veya kuruluşun isteklerini, emirlerini veya talimatlarını beklemeden işe koyulurlar. Birilerinin kendisini yönlendirmesini beklemezler, yapacağı işleri sıraya koymayı, talimatlarını kendisi belirler. Yaptığı işte yardımcı olan kişilere emir ve talimatları kendisi verir.

•   Girişimci ruhların öğrenme isteği hiç bitmez, yenilikleri merak eder

Girişimci olan kişiler sürekli etrafında olup bitenleri sentezler. Alanıyla olsun veya olmasın yenilikleri takip eder, insanlık yararına olan buluş, keşif veya teknolojik gelişmeyi merak etmesinin yanında öğrenme arzusu ile kavramaya çalışır. Öğrendiklerinin üzerine eklemeyi kendilerine amaç edinirler.

Hata yaptıkça daha çok hırslanıp doğruyu yapmak için çabalarlar.

•   Girişimci hata yapmaktan korkmaz

Girişimci ruhlar hata yapmaktan asla korkmazlar. Yaptıkları işlerde hata yapıp düşseler bile tekrar ayağa kalkıp yollarına emin adımlarla devam ederler. Yaptığı makine yada alet istediği gibi işlev görmese onu tekrar tamir edip istediği sonucu almaya çalışır. Yapılan hatalar kendisini daha da kamçılar ve en doğruyu bulana kadar çalışmaya devam ederler.

•   Girişimcinin insanlarla iletişimi çok güçlü olmalıdır

Girişimciler insan ilişkilerinde iyi olmak zorundadır. Bunu yanında ikna kabiliyeti, satış yeteneği olmalıdır. Kendisinde iletişim güçlüğü olan kişiler tam anlamıyla girişimci olamazlar. Satış kabiliyeti olan kişiler yaptığı ürünü başkalarına ihtiyaç duymadan kendileri satarlar. Karşıdakine satış yapmak için bir yol mutlaka bulurlar. Girişimciler satış yapmak için kendi pazarlarını kendileri (fuar, pazar, sosyal medya, reklam vs) oluştururlar.

•   Girişimci olanlar aylık sabit gelir elde etmeyi beklemezler

Yeni bir girişimde bulunan kişiler kazanç açısından ilk zamanlar sabit bir gelir elde etmeyi beklemez, belki de elindeki sermayesini tüketmek zorunda kalabilirler. Para kazanmak aylarını yıllarını alabilirler. İşleri rayına oturtmak için durup dinleneyim, tatil yapayım diye düşüncelere kapılmazlar. Amacına ulaşmak için eğlenmek, gezmek gibi aktiviteleri bir kenara bırakırlar. Hafta sonu, bayram tatili, yaz tatili gibi kavramları dikkate almazlar.
Girişimcilerin tek düşüncesi vardır. O da; varmak istediği hedefe emin adımlarla ulaşmaktır.

KAYNAK: Kobilgi Haber

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

E-ticaret Altyapısına Sahip Bir Websiteniz Var Mı?

KOBİlere Özel Ücretsiz Dijital Pazarlama Analizi

Kobiler yapay zekaya hazır mı?
Hibe / Teşvik / Kredi
#KOBİSOR

Kobi testini çözmek için hemen tıklayın.

Yönlendirme.

Metin gelebilir.