Ülkemiz son zamanlarda ekonomik açıdan sıkıntılı günler geçirse de girişimci ruha sahip olan kişiler kendi işinin patronu olmak için kararlı adımlar atıyor.
Gelinen son noktada iş kurmak, sahip olduğu ve sevdiği işi yapmak isteyen kadın – erkek girişimci ruhlar bu isteklerini hayata geçirirken çok dikkatli olmalıdır.
İş kurmak isteyen herkesin yapması gereken hususlar ise;
• Kurduğunuz işte tecrübeli olmak,
İş kurmak isteyenler yapmayı düşündükleri iş ile ilgili mutlaka tecrübe sahibi olmaları gerekmektedir. Tecrübe sahibi olmadığınız bir alanda iş kurmanız çok riskli bir durumdur. İş kurmak belirli riskleri taşırken tecrübenizin olmadığı bir alanda iş kurmakta size kat kat risk olarak geri döner. Kuracağınız işin bulunduğu sektör ile ilgili donanımınızın olması size avantaj sağlar.
• İşinizi borç alarak mı, kendi paranızla mı kurdunuz?
Kurmuş olduğunuz işi başlangıçta elinizdeki nakit para ile başlattıysanız biraz daha rahatsınız. Eğer kurduğunuz işi kredi çekerek veya bir akrabanızdan, arkadaşınızdan alarak açtıysanız kafanız rahat olmayacak demektir. Bunun sebebi ise işiniz oturmadığı için belirli bir satış yoğunluğu hemen olmaz. Bu da söz verdiğiniz borcunuzu, çektiğiniz krediyi ödeme zorluğuna neden olabilir. Sizi bir süre idare edecek paranız olursa riskleriniz daha az olur. İşiniz rayına girene kadar ayırdığınız paranızla idare etmiş olursunuz.
• İş yerinizin bulunduğu konumu iyi tespit etmek,
Açmış olduğunuz iş yeri insan kalabalığının olduğu yerde olmalıdır. İş yeriniz cadde üzeri veya AVM de ise her ikisinde de insanların yürüyüş yaptığı güzergahta olmalıdır. İnsan yoğunluğu arttıkça insanların iş yerinizi ziyaret etme yoğunluğu artar. Ne kadar çok insan o kadar çok satış demektir.
• İşten anlayan personellere sahip olmak,
Açtığınız iş yerinde önemli detaylardan biride yaptığınız işi bilen, o işle alakalı tecrübesi olan eleman almanız sizin için çok önemlidir. İşten anlamayan eleman size zaman ve müşteri kaybettirir. Aldığınız eleman tecrübeli, hitabeti ve konuşma yeteneği iyi, işine hakim ve kılık kıyafetine özen gösteren olmalıdır. İşinin ehli bir eleman satış oranını yukarılara çıkarır.
• Kurduğunuz iş ile ilgili tanıtım, reklam yapmak,
İş yerinizi kurduktan sonra insanların haberdar olması için mutlaka tanıtım, açılış ve reklam yapmanız sizin için kazançtır. Açmış olduğunuz mağazanızın herkes tarafından bilinmesi zaman alır. Bu zamanı kısaltmak reklam ve tanıtım yapmaktan geçer. Yaptığınız reklam ile satışlarınız olumlu şekilde artar. Mağazayı ziyaret edenler arttıkça satış yapma oranınız da artar.
• İş alanınızla ilgili yenilikçi düşüncede olmak,
İşinizle ilgili her zaman yenilikleri takip etmeli ve zamana ayak uydurmada çok hızlı olmalısınız. Yeniliklerden çekinip yerinizde sayar, monotonlaşırsanız asla kazanamazsınız. Sektörünüzde farklı olduğunuzu hem rakiplerinize hem de müşterilerinize ispat etmelisiniz. Bunun için araştırma yapmalı, yenilikçi olmalı, farklı yol ve yöntemleri işinizde uygulamalısınız.
• İşinizde prensipli ve kuralları olan bir işveren olmak,
Yapmış olduğunuz işte kuralları olan, prensip sahibi, çabuk pes etmeyen, eleştiriye açık olan, doğru söyleyen bir patron olmanız sizin kazanmanızı sağlar. Hırsı olmayan, eleştirilmekten hoşlanmayan, kurallarına uymayan, prensipleri olmayan, doğru konuşmayan işverenler başarılı olamazlar. Sabırlı olmak, başarılı olmada en önemli unsurlardan biridir. Başarıya ulaşmak için sabretmek zorundasınız.
Yukarıda iş kurmak için yapılması gerekenleri kendimizce ifade etmeye çalıştık. Ama unutulmamalıdır ki bu sayılanların dışında gözden kaçan ufacık bir etken başarınızı engelleyebilir.
KAYNAK: Kobilgi Haber