Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde 40 yıldır üroloji uzmanı olarak çalışan Profesör Doktor Zübeyr Talat, ince bağırsaktan yapay mesane geliştirerek üroloji alanında bir ilki gerçekleştirdi.
Profesör Doktor Zübeyr Talat tarafından geliştirilen yöntemin bugüne kadar mesane kanseri teşhisi konulan 40 hastaya uygulandığı ifade edildi.
Yöntemi geliştirmek için çok uğraştı
Profesör Doktor Zübeyr Talat, 40 yıldır çalıştığı üroloji alanında mesane kanseri ameliyatlarının kolay bir şekilde ve kısa zamanda yapılması için uğraş verdi. Talat, “Dünyada uzun zamandan bu yana uygulanan bir yöntemdir. Ülkemizde daha kolay ve kısa sürede uygulanabilecek bir yöntem geliştirebilir miyiz? diye arayış içindeydik.
Tıp literatüründeki adı: ANADOLU
Ameliyatların süresi 13 saat ve hatta daha uzun oluyordu. Ameliyat sonuçları ise hem hastaları hem de doktorları tatmin etmiyordu. Zübeyr Talat yaşanan bu sorunları ortadan kaldıran yeni bir yöntem geliştirdi. ‘ANADOLU’ ismini verdiği yeni yöntemle ince bağırsaktan yapay mesane yaparak tıp alanında bir ilki başardı. Doktor Talat’ın bulmuş olduğu yöntem dünya tıp literatürüne ‘ANADOLU’ ismiyle girmiş oldu.
ANADOLU, ince bağırsaktan yapılıyor
Yeni yöntemle yapılan mesane ince bağırsağın 45 santimetrelik kısmından yapıldığı gibi gerçeğini aratmadığı uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Profesör Talat bulduğu yönteme Anadolu ismini vermesini de şöyle anlatıyor: “Sihirli bir kelimedir ANADOLU, hepimiz bu topraklarda doğduk, büyüdük. Bu toprakların suyunu içtik, havasını teneffüs ettik. Bizde dedik ki bu topraklara bir borcumuz olduğu için bu borcu ANADOLU ismini vererek ödeyelim dedik.”
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yapay mesane ameliyatlarını robotik cerrahi ile yapılmaya başlanılacağını duyururken, bugüne kadar yapay mesane ameliyatlarının 40 hastaya uygulandığı yetkililerce ifade edildi. Yöntemin yurt dışından talep görmesi bekleniyor.
KAYNAK: Kobilgi Haber